Event
23.04.2021
Geschreven door:

Werkgevers opgelet: jonge ouders krijgen weer meer rechten

Sinds 2019 krijgen de partners van jonge moeders niet langer twee, maar vijf vrije dagen na de geboorte van hun kind (het zogenaamde ‘Partnerschapsverlof’).

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Daar bleef het echter niet bij.
Sinds 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof, dat zij mogen opnemen in de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind. Op 20 april 2021 stemde de Tweede Kamer daarnaast nog in met een regeling die het opnemen van ouderschapsverlof moet gaan stimuleren.
Ook nu al hebben ouders recht om 26 weken ouderschapsverlof op te nemen gedurende de eerste 8 levensjaren van hun kind. Echter, omdat dit verlof niet wordt doorbetaald, wordt hiervan alleen maar gebruik gemaakt door ouders die zich dit kunnen permitteren.

Onterecht, vindt Minister Wouter Koolmees. Daarom worden met het aangenomen wetsvoorstel vanaf 2 augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald, mits deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De doorbetaling vindt plaats via UWV, de uitkering beloopt 50% van het dagloon en is gemaximeerd tot 50% van het maximum dagloon. Bij cao kunnen afspraken worden gemaakt over een eventuele aanvulling hiervan door werkgevers.

En de werkgever? Die zal ervoor moeten zorgen dat hij de werkvloer zo inricht dat hij de jonge ouders geruime tijd kan missen. Hoe belangrijk ook voor jonge gezinnen, voor werkgevers zal de nieuwe regeling waarschijnlijk weer een nieuwe uitdaging met zich brengen.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Blog
25.03.2024
Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Blog
21.03.2024
Betaling in natura: let op, dit is niet zonder risico

Steeds meer bedrijven verkeren in zwaar weer. Het aantal faillissementen neemt toe en saneringen zijn aan de orde van de dag. Het kan dus goed zijn dat dit ook bij een van jouw klanten speelt. In dat geval moet je opletten als de klant voorstelt om de openstaande factuur niet in geld te betalen, maar in natura, bijvoorbeeld door een auto te leveren. In de wet heet dit inbetalinggeving.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.