Event
23.04.2021
Geschreven door:

Werkgevers opgelet: jonge ouders krijgen weer meer rechten

Sinds 2019 krijgen de partners van jonge moeders niet langer twee, maar vijf vrije dagen na de geboorte van hun kind (het zogenaamde ‘Partnerschapsverlof’).

Datum
6 april 2021
Tijd
15:00 - 17:30
Locatie
Digitaal
Direct aanmelden

Daar bleef het echter niet bij.
Sinds 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof, dat zij mogen opnemen in de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind. Op 20 april 2021 stemde de Tweede Kamer daarnaast nog in met een regeling die het opnemen van ouderschapsverlof moet gaan stimuleren.
Ook nu al hebben ouders recht om 26 weken ouderschapsverlof op te nemen gedurende de eerste 8 levensjaren van hun kind. Echter, omdat dit verlof niet wordt doorbetaald, wordt hiervan alleen maar gebruik gemaakt door ouders die zich dit kunnen permitteren.

Onterecht, vindt Minister Wouter Koolmees. Daarom worden met het aangenomen wetsvoorstel vanaf 2 augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald, mits deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. De doorbetaling vindt plaats via UWV, de uitkering beloopt 50% van het dagloon en is gemaximeerd tot 50% van het maximum dagloon. Bij cao kunnen afspraken worden gemaakt over een eventuele aanvulling hiervan door werkgevers.

En de werkgever? Die zal ervoor moeten zorgen dat hij de werkvloer zo inricht dat hij de jonge ouders geruime tijd kan missen. Hoe belangrijk ook voor jonge gezinnen, voor werkgevers zal de nieuwe regeling waarschijnlijk weer een nieuwe uitdaging met zich brengen.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
19.10.2021
Bestuurders­aansprakelijkheid: Hoge Raad komt bestuurder tegemoet

Een curator kan bestuurders van een failliete vennootschap onder omstandigheden aansprakelijk houden voor een tekort in de boedel. Daarvoor is nodig dat het bestuur haar taken kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld én deze onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak van het faillissement is. In juli 2021 heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over de invulling van deze vereisten.

Nieuws
12.10.2021
Zwolse Lotte van Beek gesponsord door Arslan & partners

Lotte van Beek, Zwolse schaatsster met meerdere Olympische medailles, traint hard voor haar Olympische droom: goud op de 1500 meter op de Olympische Spelen van Beijing in 2022. Het trainingsprogramma is in volle gang en na een hoogtestage in Italië staat Van Beek weer op het ijs.

Nieuws
05.10.2021
Nieuwsflits: corona en huurkorting

Hebben huurders (zoals horecaondernemers, kappers of sportscholen) recht op huurkorting van hun verhuurders omdat zij tijdens de coronacrisis verplicht werden om hun deuren te sluiten of onderworpen zijn geweest aan overheidsbeperkende maatregelen (zoals beperkte openingstijden, 1,5-meter afstand, maximaal aantal bezoekers etc.). En zo ja, hoe moet die huurkorting berekend worden?

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.