Expertises

De legitieme portie

Een ouder kan zijn kind onterven. Als die ouder vervolgens overlijdt, kan het kind toch een deel van de erfenis opeisen. Dat deel heet de legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het wettelijke erfdeel van het kind en is een geldvordering.

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen. Het onterfde kind bepaalt of hij aanspraak maakt op de legitieme portie. En als er nog een andere ouder is die nog wel leeft, dan is bij de wettelijke verdeling de legitieme portie pas opeisbaar na het overlijden van die langstlevende ouder. Het onterfde kind moet binnen 5 jaar na het overlijden van de ouder aanspraak maken op zijn legitieme portie.

Om de legitieme portie te berekenen, is informatie nodig. Die informatie moet door de erfgenamen verstrekt worden. Als er een executeur is benoemd, moet de executeur die informatie geven. Als de erfgenamen of de executeur de benodigde informatie niet (willen) geven, dan kan dat via een gerechtelijke procedure afgedwongen worden.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.