Expertises

De wettelijke verdeling

Volgens de wettelijke verdeling gaat de hele erfenis via rechtswege naar de echtgenoot van de overledene. De kinderen krijgen een zogeheten vordering op die echtgenoot (de langstlevende ouder) voor de waarde van hun erfdeel. De kinderen krijgen hun geld niet direct. De vordering wordt opeisbaar als de langstlevende ouder failliet gaat, in de schuldsaneringsregeling komt (WSNP) en natuurlijk als de langstlevende ouder is overleden of als een bepaalde situatie zich voordoet die in een testament is genoemd.

In een testament kan bijvoorbeeld bepaald zijn dat de vordering van de kinderen opeisbaar wordt bij hertrouwen van de langstlevende ouder. Soms worden ook uitzonderingen daarop in een testament genoemd, bijvoorbeeld als getrouwd wordt op huwelijkse voorwaarden. Het opeisen van de geldvordering bij hertrouwen kan in de praktijk problemen opleveren. De langstlevende ouder kan daardoor bijvoorbeeld verplicht worden de woning te verkopen om de vorderingen van de kinderen te kunnen voldoen. En zo nodig moet de rechter daar aan te pas komen.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.