Expertises

Mediation bij echt­scheiding

Als je met een echtscheiding te maken krijgt, wil je het liefst zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent. Hoeveel alimentatie ga ik ontvangen of moet ik betalen? Welke afspraken maken wij over de kinderen? Moet ik mijn onderneming verdelen? Of moeten er gereserveerde winsten in de onderneming verrekend worden? Moet het huis verkocht worden of kan één van ons er blijven wonen? Ik heb pensioen opgebouwd – al dan niet in mijn onderneming – kan ik dat houden? Allemaal vragen waarop je graag een antwoord wil.

Complexe en langdurige echtscheiding

Het gebeurt vaak dat de emotie de overhand krijgt bij het zoeken naar antwoorden op bovenstaande vragen. En dan hoor je niet meer goed wat de ander beweegt, waarom de ander dit of dat belangrijk vindt. Dit kan dan ontaarden in een complexe, vervelende en langdurige vechtscheiding. Dit kost tijd, geld en energie en levert over het algemeen alleen maar verliezers op. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, heb je als ouder de plicht om er alles aan te doen om zo’n traject te voorkomen. Maar dan moet je er wel samen voor gaan. Mediation kan hierbij helpen.


Scheiden met gevoel voor emoties

Door mediation leer je naar elkaar te luisteren, dat is waar de mediator bij helpt. Je leert samen te kijken naar wat belangrijk voor de ander is. Denk aan de hoogte van de kinder- en partneralimentatie, de verdeling van een onderneming, afspraken over het pensioen, het ouderschapsplan, de verdeling van alle gezamenlijke vermogensbestanddelen… etcetera.


We komen er altijd samen uit

Wanneer we dat weten, ga je samen met de mediator proberen om over al die punten duidelijke afspraken te maken. De mediator geeft hierbij aan wat de juridische en financiële mogelijkheden zijn. Die afspraken worden vervolgens in een echtscheidingsconvenant vastgelegd en getekend door jullie beide. Onze ervaring leert dat het maken van afspraken onder begeleiding van een mediator ervoor zorgt dat jullie ‘on speaking terms’ blijven. En dat is waar we het voor doen. Daarnaast is mediation een snelle manier om duidelijkheid te krijgen. Een procedure bij de rechtbank duurt vaak vele malen langer. Maar nog belangrijker: op deze manier heb je invloed op de afspraken die worden gemaakt. Als je een rechter laat beslissen, hakt die de knopen door. En dan is er geen weg meer terug.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.