Expertises

Partner­alimentatie

Wanneer je elkaar het ja-woord geeft, verplicht je je onder andere ‘elkander het nodige te verschaffen’. Zo staat dat in de wet. Dit geldt tijdens het huwelijk, maar ook vaak daarna. En dit is de grondslag voor de alimentatieplicht bij een echtscheiding. Niemand realiseert zich dat bij het ja-woord, en dat is maar goed ook. Soms is na een echtscheiding dus een betaling van de ander nodig voor de kosten van levensonderhoud. Deze bijdrage wordt partneralimentatie genoemd.

De hoogte van partneralimentatie is afhankelijk van een aantal zaken. Hoeveel inkomen er tijdens het huwelijk was, wat de kosten van de kinderen zijn, of er een onderneming in het spel is, wie wanneer voor de kinderen zorgt… Het is dus niet zomaar te zeggen hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Alimentatie berekenen is maatwerk. Door de juiste vragen te stellen, krijgen wij inzicht in jouw financiële situatie. Daarna maken wij een alimentatieberekening.

Hoe lang moet ik alimentatie betalen?

Voor echtscheidingen vóór 1 januari 2020 is de alimentatieverplichting maximaal 12 jaar. Op 1 januari 2020 is een nieuwe wet gaan werken: de hoofdregel is nu dat er maximaal 5 jaar moet worden betaald. Maar… er zijn uitzonderingen. Soms is het maximaal 10 jaar. Of bij heel jonge kinderen kan het nog 11 jaar zijn. Het is afhankelijk van de duur van het huwelijk, jullie leeftijd en de leeftijd van de kinderen hoe lang de alimentatieverplichting loopt.

Kan ik eerder stoppen met betalen?

Vaak vragen mensen: moet ik alle jaren betalen? Of moet ik alle jaren hetzelfde bedrag betalen? Dat hangt ervan af. Bij een wijziging van bepaalde omstandigheden kan je een nieuwe berekening laten maken. Denk aan een wijziging in de woonlasten, nieuw geboren kinderen of een nieuwe partner. Door deze redenen kan het alimentatiebedrag veranderen, maar de alimentatieplicht verandert niet. Die plicht eindigt als je ex-partner weer gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen als ware zij gehuwd.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.