Event
05.10.2021
Geschreven door:

Nieuwsflits: corona en huurkorting

Hebben huurders (zoals horecaondernemers, kappers of sportscholen) recht op huurkorting van hun verhuurders omdat zij tijdens de coronacrisis verplicht werden om hun deuren te sluiten of onderworpen zijn geweest aan overheidsbeperkende maatregelen (zoals beperkte openingstijden, 1,5-meter afstand, maximaal aantal bezoekers etc.). En zo ja, hoe moet die huurkorting berekend worden?

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

In het afgelopen jaar zijn er verschillende – soms tegenstrijdige – uitspraken gedaan door rechters in heel Nederland. Om duidelijkheid te krijgen, heeft de kantonrechter uit Roermond (prejudiciële) vragen gesteld aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal (AG), adviseur van de Hoge Raad, heeft op 30 september jl. geconcludeerd dat de sluiting van overheidswege beschouwd moet worden als een gebrek en beperkingen in het gebruik onvoorziene omstandigheden zijn die aanleiding kunnen geven tot huurprijsvermindering. De AG stelt (als uitgangspunt) dat het nadeel als gevolg van de crisis gelijkelijk (50/50) verdeeld moet worden tussen huurder en verhuurder, waarbij rekening moet worden gehouden met de ontvangen TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten).

De formule voor de huurkorting luidt als volgt: (totale werkelijke vaste lasten – ontvangen TVL bedrag) x (huurdeel van de werkelijke vaste lasten) x percentage omzetvermindering x 50%.

Of de Hoge Raad de conclusie van de AG zal volgen, is nog even afwachten. Wij houden u hiervan uiteraard op de hoogte.

Vragen naar aanleiding van deze nieuwsflits? Wij helpen u graag verder.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Blog
25.03.2024
Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Blog
21.03.2024
Betaling in natura: let op, dit is niet zonder risico

Steeds meer bedrijven verkeren in zwaar weer. Het aantal faillissementen neemt toe en saneringen zijn aan de orde van de dag. Het kan dus goed zijn dat dit ook bij een van jouw klanten speelt. In dat geval moet je opletten als de klant voorstelt om de openstaande factuur niet in geld te betalen, maar in natura, bijvoorbeeld door een auto te leveren. In de wet heet dit inbetalinggeving.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.