Event
03.07.2023
Geschreven door:

Nieuw: Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Wat houdt deze wet in?

Verhuurders en verhuurbemiddelaars van woonruimte moeten zich houden aan specifieke regels, die ongewenste verhuurpraktijken moeten voorkomen en huurders en woningzoekenden moeten beschermen. Verder krijgen gemeenten de bevoegdheid om ongewenste praktijken tegen te gaan via een meldpunt en een verhuurverordening. Daarnaast kan de gemeente handhavend optreden met bestuurlijke boetes als verhuurders of verhuurbemiddelaars zich niet als goed verhuurder gedragen (en uiteindelijk ook overgaan tot inbeheername!).

Aandachtspunten voor verhuurders/verhuurbemiddelaars woonruimte:
  • selectieprocedure: volg altijd een heldere en transparante selectieprocedure met objectieve selectiecriteria, en voorkom discriminatie;
  • schriftelijke huurovereenkomst: leg de afspraken altijd schriftelijk vast;
  • waarborgsom: er mag niet meer dan 2 maanden huur als waarborgsom in rekening worden gebracht; leg ook vast hoe en wanneer (hoofdregel: 14 dagen) de waarborgsom wordt terugbetaald bij einde van de huur;
  • servicekosten: geef gespecifieerd aan op welke leveringen en diensten de servicekosten zien en reken tijdig af; let daarbij op dat niet alle kosten zomaar in rekening gebracht mogen worden (het besluit servicekosten geeft een goed overzicht);
  • informatieplicht: de verhuurder dient de huurder te informeren over o.a. het betreden van de woning door de verhuurder zonder toestemming van de huurder, de gebrekenregeling, het meldpunt bij de gemeente en de mogelijkheid van de huurder om naar de Huurcommissie of de kantonrechter te stappen;
  • vergunningplicht: houd in de gaten of de gemeente in een verhuurverordening een vergunningplicht opneemt.

Krijg je te maken met de nieuwe wet goed verhuurderschap en wil je meer weten over gevolgen van deze wet voor jou als verhuurder, huurder of bemiddelaar? Wij helpen je graag verder.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.