Event
03.07.2023
Geschreven door:

Nieuw: Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Wat houdt deze wet in?

Verhuurders en verhuurbemiddelaars van woonruimte moeten zich houden aan specifieke regels, die ongewenste verhuurpraktijken moeten voorkomen en huurders en woningzoekenden moeten beschermen. Verder krijgen gemeenten de bevoegdheid om ongewenste praktijken tegen te gaan via een meldpunt en een verhuurverordening. Daarnaast kan de gemeente handhavend optreden met bestuurlijke boetes als verhuurders of verhuurbemiddelaars zich niet als goed verhuurder gedragen (en uiteindelijk ook overgaan tot inbeheername!).

Aandachtspunten voor verhuurders/verhuurbemiddelaars woonruimte:
  • selectieprocedure: volg altijd een heldere en transparante selectieprocedure met objectieve selectiecriteria, en voorkom discriminatie;
  • schriftelijke huurovereenkomst: leg de afspraken altijd schriftelijk vast;
  • waarborgsom: er mag niet meer dan 2 maanden huur als waarborgsom in rekening worden gebracht; leg ook vast hoe en wanneer (hoofdregel: 14 dagen) de waarborgsom wordt terugbetaald bij einde van de huur;
  • servicekosten: geef gespecifieerd aan op welke leveringen en diensten de servicekosten zien en reken tijdig af; let daarbij op dat niet alle kosten zomaar in rekening gebracht mogen worden (het besluit servicekosten geeft een goed overzicht);
  • informatieplicht: de verhuurder dient de huurder te informeren over o.a. het betreden van de woning door de verhuurder zonder toestemming van de huurder, de gebrekenregeling, het meldpunt bij de gemeente en de mogelijkheid van de huurder om naar de Huurcommissie of de kantonrechter te stappen;
  • vergunningplicht: houd in de gaten of de gemeente in een verhuurverordening een vergunningplicht opneemt.

Krijg je te maken met de nieuwe wet goed verhuurderschap en wil je meer weten over gevolgen van deze wet voor jou als verhuurder, huurder of bemiddelaar? Wij helpen je graag verder.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
19.02.2024
Mijn ex-partner heeft een nieuwe relatie: stopt mijn alimentatieplicht?

Steeds vaker worden wij benaderd door cliënten met de vraag of ze nog verplicht zijn om alimentatie te betalen wanneer hun ex-partner een nieuwe relatie heeft. Hoe zit dit precies in elkaar, en wanneer stopt de alimentatieplicht?

Blog
16.02.2024
Werkgevers opgelet: wat verandert er voor jullie in 2024

Het jaar 2024 is nog maar net van start gegaan, maar heeft al wel enkele veranderingen op gebied van arbeidsrecht met zich meegebracht. Voor werkgevers is het belangrijk om van deze ontwikkelingen op de hoogte te blijven. In deze blog zetten wij de wijzigingen en de nog te verwachten veranderingen kort voor jullie op een rij:

Blog
13-02-2024
3 tips voor een goede geheimhoudingsovereenkomst bij overname

Een bedrijfsovername start in de regel met gesprekken tussen de potentiële koper en de potentiële verkoper. Partijen bespreken of een overname tot de mogelijkheden behoort en in die gesprekken wordt vaak bedrijfsgevoelige informatie gedeeld. Om in rust en vertrouwelijkheid met elkaar te kunnen spreken, wordt er vaak voorafgaand aan die gesprekken een Non-Disclosure Agreement (NDA) opgesteld en getekend. Partijen spreken dan met elkaar af dat de informatie die gedeeld wordt, vertrouwelijk is.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.