Expertises

Goodwillbescherming via goodwillvergoeding

De huurder van beschermde bedrijfsruimten geniet goodwillbescherming via de goodwillvergoeding. Wat houdt dit in? Een huurder heeft in sommige gevallen recht op een goodwillvergoeding, namelijk als de verhuurder de huur heeft opgezegd, en de verhuurder als gevolg daarvan profiteert omdat er binnen een jaar een soortgelijk bedrijf in het huurpand wordt gevestigd. De nieuwe huurder kan dan namelijk voordeel hebben van de goodwill van de oude huurder, en daar kan de verhuurder op zijn beurt van profiteren (middels een hogere huurprijs). Het moet dus gaan om een voordeel in verband met de door de oude huurder opgebouwde goodwill (en niet het pand of de gunstige locatie). Voor dat voordeel kan de oud-huurder via de rechter een goodwillvergoeding vorderen.

Praktijkcasus: een verhuurder had de huur met een horecaonderneming opgezegd, om het gehuurde zelf te gaan gebruiken, eveneens voor horecadoeleinden. De huurder confronteerde de verhuurder met claim om een goodwillvergoeding te betalen. Verhuurder wees de claim af, omdat er geen voordeel was in verband met door de huurder opgebouwde goodwill, maar juist vanwege de gunstige ligging/locatie. Bovendien was het gehuurde bijna een jaar gesloten geweest wegens grootschalige verbouwing. Om proceseconomische redenen heeft de verhuurder de zaak uiteindelijk geschikt.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.