Expertises

Goodwillbescherming via indeplaatsstellingprocedure

De huurder van beschermde bedrijfsruimten geniet goodwillbescherming via de indeplaatsstelling. Wat houdt dit in? Als een huurder zijn onderneming verkoopt, kan de huurder via de rechter – tegen de wil van de verhuurder – afdwingen dat de koper als huurder in zijn plaats wordt gesteld. Hiermee kan de huurder de goodwill die hij jarenlang heeft opgebouwd verzilveren. Dit zou niet mogelijk zijn als de wet de huurder niet het recht van indeplaatsstelling zou bieden, want in principe is voor het overdragen van huurrechten door de huurder aan de koper de medewerking van de verhuurder nodig.

Praktijkcasus: een verhuurder van winkelruimte kreeg het verzoek van zijn huurder om het huurcontract op naam te stellen van de koper van zijn bedrijf. De verhuurder vroeg ons om advies. Om het verzoek te kunnen beoordelen hebben wij bij huurder diverse informatie opgevraagd, waaronder (i) gegevens over de handelsactiviteiten van de kandidaat, (ii) de financiële situatie van de kandidaat, onder toezending van een kredietcheck, jaarrekeningen en evt. tussentijdse cijfers, (iii) bewijs van goed huurderschap, onder toezending van referenties en/of verhuurdersverklaring en (iv) reden en tijdsplanning overdracht. Op basis van die stukken hebben wij de verhuurder vervolgens geadviseerd medewerking te verlenen, maar wel extra zekerheid te vragen in de vorm van een extra bankgarantie, aangezien de kandidaat een nieuw opgerichte (lege) vennootschap betrof. Hiermee heeft verhuurder een kostbare indeplaatsstellingsprocedure voorkomen.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.