Expertises

Ontruimingsbescherming

De huurder van overige bedrijfsruimten geniet ontruimingsbescherming. Wat houdt dit in? Aan het einde van een huurovereenkomst, hoeft de huurder in sommige gevallen niet direct het gehuurde te verlaten. De huurder geniet dan ontruimingsbescherming. Op grond van de wet is deze periode in ieder geval 2 maanden na het einde van de huur (als tegen die datum de ontruiming is aangezegd). Een verlenging van deze termijn is mogelijk door de rechter, voor maximaal 3 x 1 jaar. Dit kan via een verzoekschrift tot verlenging van de termijn waarbinnen ontruiming moet plaatsvinden.

Praktijkcasus: Een huurder had een managebedrijf met ongeveer 12 paarden. Deze huurder huurde het object als zo’n 10 jaar. In de huurovereenkomst was ook een koopoptie opgenomen, maar de huurder kon de koop niet financieren. Op enig moment heeft de verhuurder de huur opgezegd. Huurder heeft via een verzoekschrift aan de rechter gevraagd de termijn van de ontruiming te verlenging. Het was voor deze huurder niet mogelijk een alternatieve locatie te vinden. Dit verzoek is door de rechter voor een jaar toegewezen. Na een jaar had de huurder nog steeds geen alternatieve locatie. Er is een tweede verleningsverzoek ingediend. Tijdens de zitting zijn partijen tot een regeling gekomen, namelijk dat aan huurder nog een laatste mogelijkheid kreeg om het object te kopen, en dat de huurder – indien de financiering niet rond zou komen – het gehuurde uiterlijk aan het einde van het jaar zou moeten verlaten. Al met al heeft huurder in deze zaak na einde van de huur nog twee jaar in het gehuurde kunnen blijven.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.