Rechtsgebied

Erfrecht

Een nalatenschap verdelen kan lastig zijn. En dat komt niet alleen door de emotionele lading. Ruzie of het ontbreken van contact tussen erfgenamen kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om goede afspraken te maken.

Wij hebben ervaring met (rechts)zaken over de verdeling van een nalatenschap over de berekening van het kindsdeel, over het beroep op de legitieme portie, over de (erfrechtelijke) overgang van de onderneming en andere zaken. We kunnen samen met jou op zoek gaan naar antwoorden op vragen als:

  • Hoe moeten wij de erfenis verdelen zonder notaris of testament?
  • Er ontstaat ruzie. Welke mogelijkheden heb ik?
  • De erfenis wordt oneerlijk verdeeld, wat nu?
  • Kan een erfgenaam zijn mede-erfgenamen dwingen tot verkoop van de woning?
  • Hoe lang kan een familielid de verdeling van een nalatenschap tegenhouden?
  • Wat is mijn kindsdeel bij de erfenis?
  • Kan ik de erfenis aanvaarden onder voorwaarden?
  • Kan ik een voorschot op de erfenis krijgen?
  • Hoe kan ik de waarde van de erfenis bepalen?
  • Hoe zit het met de rente bij een erfenis?
Problemen

Onterfde kinderen, benadeelde of juist bevoordeelde erfgenamen, executeurs of erfgenamen die geen informatie geven, afwikkelingsbewindvoerders die een verdeling tegenwerken, testamenten die vragen oproepen: het kan allemaal aanleiding zijn voor problemen.

Zo kan een onterfd kind aanspraak maken de legitieme portie, maar weet hij vaak niet waar de nalatenschap uit bestaat. Die informatie moet aangeleverd worden door de erfgenamen. Ook kan het zijn dat één van de erfgenamen het huis van bijvoorbeeld zijn overleden vader niet wil verkopen, terwijl de andere erfgenamen dat juist wel willen. Of dat er een testament is dat niet de wil van de overledene kán zijn. 

Het is verstandig om dan op tijd juridische hulp in te schakelen. Vaak lukt het dan om in goed overleg tot een oplossing te komen waar iedereen zich in kan vinden. Mocht dat niet lukken, dan kan een procedure bij de rechtbank alsnog uitkomst bieden.

Gerelateerd nieuwsbericht

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.