Event
19.02.2024
Geschreven door:
Dijle Şimşek

Mijn ex-partner heeft een nieuwe relatie: stopt mijn alimentatieplicht?

Steeds vaker worden wij benaderd door cliënten met de vraag of ze nog verplicht zijn om alimentatie te betalen wanneer hun ex-partner een nieuwe relatie heeft. Hoe zit dit precies in elkaar, en wanneer stopt de alimentatieplicht?

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Je weet dat jouw ex-partner een nieuwe relatie heeft, of je hebt vermoedens en je ex-partner ontkent dat zij / hij een nieuwe relatie heeft. Je vraagt je af of je nog verplicht bent om alimentatie te betalen. Het antwoord op deze vraag is niet altijd even simpel. Elke relatie is namelijk weer anders, en de rechter beoordeelt elke relatie op zich.

De alimentatieplicht stopt als jouw ex-partner ‘samenleeft als waren zij gehuwd’

De partneralimentatie stopt als de ex-partner hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat leven met een ander ‘als waren zij gehuwd’. Met name dit laatste punt zorgt voor veel discussies. Want wat is er nou precies nodig om te kunnen spreken van ‘samenleven met een ander als waren zij gehuwd’? Om hiervan te kunnen spreken moet er voldaan zijn aan vijf eisen. Als aan alle vijf eisen is voldaan, dan stopt jouw alimentatieplicht definitief; dus ook als jouw ex-partner haar / zijn nieuwe relatie beëindigd.

Wat moet ik bewijzen als alimentatie-betaler?

Als alimentatie-betaler is het jouw taak om te bewijzen dat jouw ex-partner een nieuwe relatie heeft die voldoet aan de vijf eisen. Wat deze eisen precies betekenen is niet klip en klaar. Wel kennen wij veel voorbeelden uit de rechtspraak waarbij de rechter de alimentatieplicht heeft stopgezet. Hieronder leggen wij het uit.

Allereerst moet er sprake zijn van een ‘affectieve relatie’, die van ‘duurzame aard’ is. Dit betekent dat de ex-partner een liefdesrelatie heeft met een ander, en dat het duidelijk is dat zij bij elkaar willen blijven als stel.

Er moet daarnaast sprake zijn van ‘samenwoning’. Bij dit punt gaat het erom dat de partners vaak bij elkaar zijn, dus dat ze bijvoorbeeld vaak bij elkaar slapen. Het is niet nodig dat de partners ingeschreven staan op hetzelfde adres. Ook als de partners een eigen woning hebben, en in hun eigen woning blijven, kan sprake zijn van samenwoning.

De vierde en vijfde eis zijn ‘wederzijdse verzorging’ en een ‘gemeenschappelijke huishouding’. Vooral deze twee punten kunnen lastig te bewijzen zijn. Hierbij moet namelijk bewezen worden dat de ‘samenwonenden’ binnenshuis, dus in hun privésfeer, voor elkaar zorgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de partners, steun geven aan de ouders van elkaar, als ze om de beurt boodschappen voor elkaar doen, als ze voor elkaars huisdier zorgen, als ze samen gebruik maken van abonnementen (bijvoorbeeld een Netflix-abonnement), als ze samen op vakantie gaan of bijvoorbeeld als ze samen één kerst- of wenskaart versturen aan anderen.

Tip voor de alimentatie-betaler: vorm jouw eigen dossier!

In de laatste jaren speelt sociale media een grote rol bij deze kwesties. Posts op Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp kunnen namelijk allemaal als bewijs worden neergelegd bij de rechter. Kort geleden hebben wij via de rechter de alimentatieplicht van onze cliënt definitief beëindigd. De cliënt had een map meegenomen met foto’s / berichten van zijn ex-partner die hij had gevonden op sociale media. Dit hebben wij als bewijs aangeboden aan de rechter. Als je jouw alimentatieplicht wilt stoppen, is het dus verstandig dat je de sociale media van je ex-partner goed in de gaten houdt. Alles waaruit blijkt dat jouw ex-partner vaak samen is met zijn of haar nieuwe partner, kan terecht in jouw dossier.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan foto’s waaruit blijkt dat de partners samen op vakantie gaan, dat ze samen boodschappen doen, samen klussen in het huis van één van de partners, dat ze samen naar feestjes gaan of dat ze aanwezig zijn bij de verjaardag of diploma-uitkering van het kind van de partner. Al deze voorbeelden zijn bewijsstukken die wij kunnen geven aan de rechter om te laten zien dat de ex-partner een nieuwe relatie heeft ‘als waren zij gehuwd’.

Als alimentatie-betaler is het in de gaten houden van alle sociale media-kanalen dus belangrijk. Aan de andere kant kan het zo zijn dat je ex-partner niet actief is op sociale-media, of dat jullie elkaar niet meer volgen. In dat geval wordt in de praktijk vaak een privé-rechercheur ingeschakeld. De rechercheur gaat dan bijvoorbeeld een paar maanden elke dag op pad om de ex-partner te volgen, en verzamelt informatie. De rechercheur geeft de alimentatie-betaler een rapport waarin te zien is dat de ex-partner vaak samen is met de nieuwe partner. Dit rapport mag gegeven worden aan de rechter als bewijs. De kosten van zo’n rapport zijn vaak hoog; ongeveer tussen de € 5.000,- en € 10.000,-. Deze kosten kun je terugkrijgen van je ex-partner als je bij de rechter kunt bewijzen dat je ex-partner samenleeft ‘als waren zij gehuwd’.

Je wilt bewijzen dat je ex-partner een nieuwe relatie heeft ‘als waren zij gehuwd’: wat moet je doen?

Als jouw ex-partner een nieuwe relatie heeft ‘als waren zij gehuwd’, en als jij jouw alimentatieverplichting wilt laten stopzetten door een besluit van de rechter, dan heb je een advocaat nodig. Bij zo’n procedure is het van belang dat je wordt bijgestaan door een familierechtspecialist. De advocaat verzoekt dan namens jou bij de rechter om de alimentatieplicht stop te zetten.

Wij zijn gespecialiseerd in het personen- en familierecht en begeleiden in deze procedures zowel de alimentatiebetalers, alsook de alimentatieontvangers.

Wij helpen je graag

Heb je vragen hierover? Neem dan gerust contact op met Colina Tjabringa of Dijle Şimşek.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Blog
25.03.2024
Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Blog
21.03.2024
Betaling in natura: let op, dit is niet zonder risico

Steeds meer bedrijven verkeren in zwaar weer. Het aantal faillissementen neemt toe en saneringen zijn aan de orde van de dag. Het kan dus goed zijn dat dit ook bij een van jouw klanten speelt. In dat geval moet je opletten als de klant voorstelt om de openstaande factuur niet in geld te betalen, maar in natura, bijvoorbeeld door een auto te leveren. In de wet heet dit inbetalinggeving.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Dijle Şimşek helpt je graag verder.