Event
26-04.2024
Geschreven door:
Dijle Şimşek

Uit elkaar na samenwonen? Enkele aandachtspunten

Stel je voor: na een periode van samenzijn, waarin jij en je partner veel hebben gedeeld, beslissen jullie om uit elkaar te gaan. Misschien hebben jullie samen een woning gekocht, gezamenlijke bezittingen opgebouwd of kinderen gekregen. Maar wat gebeurt er als de relatie eindigt?

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Steeds vaker kiezen stellen ervoor om samen te wonen, zonder dat ze trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaan er tussen de partners automatisch bepaalde rechten en plichten, maar bij samenwoners niet.

Wij ontvangen regelmatig vragen van ex-samenwoners. Als samenwoners uit elkaar gaan, komen er vaak verschillende juridische kwesties aan bod waar eerder geen aandacht aan is besteed. Hieronder staan wij stil bij enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.

Je kunt samenwonen met of zonder samenlevingsovereenkomst. In een samenlevingsovereenkomst staan vaak afspraken over het regelen van de financiële huishouding tijdens het samenwonen. Vaak staan er ook afspraken in over het afwikkelen van het (gezamenlijk) vermogen, de schulden en de pensioenen bij een relatiebreuk. Dit kan duidelijkheid geven, maar er kan ook discussie ontstaan over een bepaalde afspraak, of over punten waarover helemaal geen afspraken zijn gemaakt. In dat geval kan het nuttig zijn om een specialist te raadplegen. Zo kun je meer duidelijkheid verkrijgen over jouw rechten en plichten.

Als je geen samenlevingsovereenkomst hebt of als er in je samenlevingsovereenkomst geen afspraken staan over een bepaald onderwerp, welke regels gelden er dan? De wet kent geen specifieke regels voor samenwoners. Als er geen afspraken zijn gemaakt, dan gelden de regels van het algemene verbintenissenrecht.

De onderwerpen die in de praktijk voor discussies kunnen zorgen zijn de kinderen, de gezamenlijke koopwoning en de gezamenlijke bezittingen en schulden. Bij elk van deze onderwerpen moet je letten op een aantal belangrijke punten.

Minderjarige kinderen

Heb je samen met je ex-partner minderjarige kinderen, en hebben jullie beiden ouderlijk gezag? Dan is het maken van een ouderschapsplan wettelijk verplicht. In een ouderschapsplan staan in elk geval afspraken over de zorg, de opvoeding en de kosten van de kinderen (waaronder kinderalimentatie).

Als je er met je ex-partner niet uitkomt, dan kun je – met behulp van een advocaat – de rechter vragen om op deze punten een beslissing te nemen.

Gezamenlijke koopwoning

Als jullie samen een woning hebben gekocht, moeten er afspraken worden gemaakt over wat er met de woning gaat gebeuren. Kiezen jullie ervoor de woning te verkopen, de woning op naam van één van beiden te zetten of om gezamenlijk eigenaar te blijven? Welke afspraak het beste bij jullie past, is afhankelijk van jullie specifieke situatie. Bij elk van deze scenario’s moet je letten op een aantal specifieke punten.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij meer dan de helft van de overwaarde van de gezamenlijke koopwoning moet krijgen, omdat jij meer dan je ex-partners hebt geïnvesteerd in de verbouwing of de onderhoudswerkzaamheden van jullie woning. Dan heb je mogelijk een ‘vergoedingsrecht’. Dat betekent in principe dat je een deel van het meer geïnvesteerde terug moet krijgen van jouw ex-partner.

Verdere gezamenlijke bezittingen en schulden

Samenwoners hebben, afgezien van de gezamenlijke woning, mogelijk ook andere gezamenlijke bezittingen, zoals een (huishoud- en/of spaar-)rekening en een inboedel. Ook komt het voor dat de samenwoners samen een onderneming hebben gestart. Wie krijgt wat bij een relatiebreuk? Het antwoord is vaak dat ieder terugkrijgt wat van hem/haar is en wat niet gemeenschappelijk is geworden. Wat gemeenschappelijk is, moet verdeeld worden. Soms is het moeilijk te bewijzen wat van jou is en wat gemeenschappelijk is geworden, omdat bijvoorbeeld niet alle aankoopbewijzen goed zijn bewaard of omdat het niet duidelijk is wat jullie intenties waren bij de aanschaf van een goed. Het kan ook zo zijn dat je jouw partner geld hebt geleend dat je nu weer terug wilt hebben, maar dat je ex-partner dit ontkent of meent dat het een schenking was.

Tijdens het samenleven kunnen er ook schulden zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld doorlopende kredieten of persoonlijke leningen. Het is belangrijk in kaart te brengen welke schulden er zijn en van wie ze zijn. Vervolgens moet duidelijk worden wie welke schulden aflost of welk deel van een schuld draagt, om discussies in de toekomst te vermijden.

Het is belangrijk dat je bij een relatiebreuk weet wat je (juridische) positie is en welke opties je hebt. Hierdoor kun je beter in gesprek met elkaar en maak je hopelijk sneller afspraken. Als je afspraken maakt over de gezamenlijke bezittingen en schulden, kunnen jullie die vastleggen in een overeenkomst. Zo’n overeenkomst wordt vaak een convenant genoemd. Het voordeel van een convenant is dat het zorgt voor duidelijkheid.

In dit artikel hebben wij enkele belangrijke aandachtspunten besproken bij een relatiebreuk na samenwonen. Maar vergeet niet dat elke situatie weer anders is. Kom je er niet uit met je ex-partner, of heb je na het lezen van dit artikel vragen en behoefte aan advies? Neem dan contact op met een van onze familierechtspecialisten Colina Tjabringa of Dijle Simsek.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Dijle Şimşek helpt je graag verder.