Expertises

Verdeling ouderdoms­pensioen

Als je gaat trouwen, ga je er van uit dat je samen oud wordt. Dan is het niet zo belangrijk dat de ene partner veel meer werkt dan de andere partner en dus ook veel meer ouderdomspensioen opbouwt. Maar als het tot een scheiding komt, moeten volgens de huidige wetgeving ook de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten worden verdeeld. Maar daar gaat wel verandering in komen. Uitgangspunt is nu nog dat de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten worden gedeeld. Hierop is de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding van toepassing.

Maar hoe zorg je ervoor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt? Het is immers geen bedrag dat zomaar op de bank staat, maar een aanspraak, die pas na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd tot uitbetaling komt. En er kunnen overigens ook andere afspraken gemaakt worden. Dat een van de partijen al het pensioen houdt en de andere partij in ruil daarvoor iets anders krijgt, bijvoorbeeld.

Naast het ouderdomspensioen is het ook heel belangrijk om te kijken naar het bijzonder nabestaandenpensioen. Dit is het pensioen dat je als ex-partner krijgt als de andere partner eerder overlijdt. Dit kan dan bijvoorbeeld in de plaats komen van partneralimentatie. Tegenwoordig gaat dat niet altijd meer automatisch en daarom moet er goed naar worden gekeken. Bij een echtscheiding wordt dit helaas vaak over het hoofd gezien, terwijl dit financieel grote gevolgen kan hebben.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.