Expertises

Wat gebeurt er met het pensioen in jouw bedrijf bij een echtscheiding?

Een ondernemer in scheiding moet afspraken maken over het opgebouwde pensioen in zijn of haar bedrijf. Dat kan nog als pensioen op de jaarrekening staan, of het kan zijn omgezet in een oudedagsvoorziening. In alle gevallen moet je er bij een echtscheiding naar kijken. Dit artikel gaat over de afwikkeling van de oudedagsvoorziening.

Sinds medio 2017 is het niet meer mogelijk om pensioen in je bedrijf op te bouwen. Ondernemers die tot die tijd pensioen hadden opgebouwd, konden daar tot en met 2019 op fiscaal gunstige wijze vanaf komen. Dat heette ‘uitfasering van het Pensioen in Eigen Beheer’ (Wet uitfasering PEB). Ondernemers konden pensioen afkopen, omzetten in een oudedagsvoorziening (ODV) of laten staan.

Hoe moet je een oudedagsvoorziening afwikkelen bij een echtscheiding?

Oudedagsvoorziening als vermogen

Zolang er geen uitkering plaatsvindt van de oudedagsvoorziening, is het vermogen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan moet de oudedagsvoorziening bij echtscheiding verdeeld worden. Ook als je huwelijkse voorwaarden hebt, kan het zijn dat er een betaling/verrekening moet plaatsvinden. Dat hangt af van wat er in de huwelijkse voorwaarden staat.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen de oudedagsvoorziening te houden en je ex-partner de helft van de waarde te betalen. Je kunt er ook voor kiezen de oudedagsvoorziening geheel of gedeeltelijk aan je ex-partner over te dragen. De uitkeringen zullen later door de onderneming aan je ex-partner moeten worden overgemaakt. Ook is het in sommige situaties mogelijk de oudedagsvoorziening van je ex-partner over te dragen naar een eigen BV van die ex-partner of af te storten in een lijfrente.

Wat in jullie situatie het beste is, hangt af van de hoeveelheid geld in het bedrijf en van de wensen van de partners.

Oudedagsvoorziening als inkomen

Het kan zijn dat je al uitkeringen uit de oudedagsvoorziening krijgt. Dan is de oudedagsvoorziening inkomen geworden. Als je alimentatie moet betalen en die uitkeringen worden in de alimentatieberekening meegenomen, dan hoeft de oudedagsvoorziening niet meer te worden verdeeld. Je moet namelijk voorkomen dat je bij een echtscheiding dubbel afrekent.

Compensatie?

Het kan zijn dat je naast het verdelen van de oudedagsvoorziening of het meerekenen ervan als inkomen nog een compensatie moet betalen. De omzetting destijds naar een oudedagsvoorziening kon namelijk nadelig zijn voor je partner. Daarom heeft je (ex-)partner toen je het pensioen in een oudedagsvoorziening ging omzetten, ook een handtekening moeten zetten. Bij een echtscheiding moet echter vaak nog een afspraak worden gemaakt over compensatie voor het wegvallen van een hoger recht op ouderdomspensioen en soms ook over het wegvallen van een recht op nabestaandenpensioen na een echtscheiding.

Compensatie bij een echtscheiding wordt vaak vergeten, maar verdient zeker aandacht.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.