Wanneer je een rechtszaak wilt starten, hoor je vaak dat het veel tijd zal kosten. Een procedure bij de rechtbank kan vele maanden tot soms zelfs jaren duren. Maar wat als je niet zo lang kunt wachten, en als je snel een uitspraak nodig hebt van de rechter? Dan kun je in sommige gevallen een spoedprocedure starten; dat wordt een kort geding procedure genoemd. Een kort geding procedure duurt veel korter dan een gewone procedure. In dit artikel leggen wij uit wat een kort geding procedure is en wanneer zo’n procedure gestart kan worden.
Een kort geding procedure is een versnelde procedure bij de rechtbank. De rechter in deze procedure wordt de voorzieningenrechter genoemd. Deze procedure duurt veel korter dan een normale procedure.
Enkele voorbeelden waarin een kort geding procedure gestart kan worden:
Bij een kort geding procedure wordt meestal binnen een paar weken een beslissing gegeven door de voorzieningenrechter. Na het starten van de procedure vindt er binnen zes weken een zitting plaats, maar in extreme spoedgevallen kan dit ook eerder. Vaak ontvang je twee weken na de zitting een beslissing van de voorzieningenrechter, maar als het nodig is kan de rechter direct tijdens de zitting al een mondelinge beslissing geven. Afhankelijk van de zaak kan dit ook langer duren.
Als je een relatief snelle beslissing van de voorzieningenrechter wilt in een kort geding procedure, moet je een ‘spoedeisend belang’ hebben. Een spoedeisend belang betekent dat er een situatie is die zo veel spoed heeft, dat een beslissing nodig is in een kort geding procedure, en dat een normale procedure niet kan worden afgewacht.
Daarnaast moet de zaak ‘geschikt’ zijn voor een kort geding procedure. Er moet sprake zijn van een niet al te complexe, eenvoudige zaak. Een zaak is bijvoorbeeld niet geschikt voor een kort geding procedure als het gaat om een probleem waar veel punten (nog) onduidelijk zijn. Dus de zaak mag niet te ingewikkeld zijn. Als er bijvoorbeeld getuigen opgeroepen moeten worden, of als er informatie nodig is van deskundigen (bijvoorbeeld van artsen of van een technicus), omdat de situatie anders te onduidelijk is, kan het zijn dat de zaak niet geschikt is voor een kort geding procedure.
Je moet er in een kort geding procedure rekening mee houden dat het een voorlopig oordeel is. Het is dus niet definitief. Nadat de voorzieningenrechter een beslissing heeft gegeven is het mogelijk om alsnog een gewone procedure te beginnen bij de rechtbank voor een definitieve beslissing. Dat oordeel komt dan in de plaats van de voorlopige beslissing. Het kan uiteindelijk een hele andere beslissing zijn. Dit is een risico waar je rekening mee moet houden.
Heb je vragen over de kort geding procedure? Neem dan gerust contact op met Jarno Smit of Dijle Şimşek.
Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn.
Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.