Arie & Annette van Vliet

"De kracht van Arslan & partners advocaten is de combinatie van een luisterend oor, kraakheldere taal en constante eerlijkheid"

Juist toen Arie en Annette van Vliet besloten om hun succesvolle bedrijf na jarenlang hard werken te verkopen, kwam de coronacrisis om de hoek kijken. En dat terwijl de onderhandelingen met de partij die hun optiekzaak over wilde nemen al waren gestart. Maar met een flinke dosis ondernemerschap en hulp van Ali Arslan, advocaat en gespecialiseerd in overnames, werd dit toch tot een goed einde gebracht. Samen kijken ze terug op een spannende tijd.

"Eind jaren negentig namen Annette en ik de zaak van haar ouders over. Ik ben van origine geen opticien, dus moest het vak me nog helemaal eigen maken", vertelt Arie. "We zijn enorm hard aan het werk gegaan en hebben het bedrijf van twee naar dertig medewerkers uitgebouwd." Maar in 2019 merkte Arie dat hij niet meer dezelfde gedrevenheid had als eerder. "Ik kwam thuis en zei tegen Annette: als het aan mij ligt, verkopen we het bedrijf." Annette: "Daar heb ik twee minuten over nagedacht en toen besloot ik dat dat een goed plan was."

Nadat Arie en Annette met hulp van een vriend mogelijke geschikte kopers in kaart hadden gebracht, begonnen de gesprekken met Oogwereld. Een grote organisatie met meer dan vijftig winkels door heel Nederland. "Voor hen zou het gaan om de grootste overname ooit en ook voor ons was dit helemaal nieuw. Onze accountant raadde aan om Ali te benaderen voor goed juridisch advies. En zo zaten we even later met elkaar aan tafel. We voelden direct een klik. Ali is advocaat, ondernemer en mens. Naast het zakelijke aspect heeft hij heel veel oog voor het emotionele proces", legt Annette uit. "En hij gaat voor een oplossing, in plaats van zoeken naar een mogelijk probleem. Dat past erg goed bij ons."

Ali: "We ontmoetten elkaar in oktober 2019 en in dat gesprek vertelde Arie dat hij de overname voor 31 december van dat jaar afgerond wilde hebben. Toen moest ik lachen, want ik had niet de illusie dat dat zou lukken. Dit soort trajecten duren bijna altijd lang. Je hebt te maken met een Raad van Commissarissen, uitgebreide Due Diligence-rapporten: dat kost minstens drie tot vijf maanden, en dat is nóg snel."

"Dat begrepen we zelf eigenlijk ook wel", vertelt Arie. "Maar het ging hartstikke goed, totdat de coronacrisis begon en de stekker voorlopig uit de onderhandelingen werd getrokken." Arie en Annette besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en nog harder te gaan werken, juist in een tijd dat er weinig mogelijk was. "Ons ondernemerschap borrelde weer als vanouds", aldus Annette. "We zijn allerlei nieuwe initiatieven gestart, dat was eigenlijk best leuk om te doen en we draaiden goede resultaten."

Na verloop van tijd werd het overnameproces weer opgestart. Ali: "De andere partij wilde heel graag, nadat ze de onderhandelingen eerder hadden stopgezet. Dan is het aan ons om gebruik te maken van die kans. Maar ik maak geen beslissingen, dat moeten de cliënten zelf doen. Zij verkopen hun kindje, hun levenswerk, ik niet. Ik moet er voor zorgen dat het proces goed verloopt en de beste deal onder de beste voorwaarden wordt gesloten. Arie en Annette gaven mij de ruimte en mogelijkheid om de deal op mijn eigen manier te sluiten. Dat vind ik prettig, want ik ben niet zo volgzaam. Ik wil dicht bij mezelf blijven, dat maakt me ook sterk in de onderhandelingen."

Volgens Annette ligt daar precies de kracht van Ali en Arslan & partners advocaten. "Het is de combinatie van een luisterend oor, kraakheldere taal en constante eerlijkheid. Wij kunnen wel dingen denken en hopen, maar Ali was heel reëel in het schetsen van de mogelijke scenario's." Arie: "Hij praat je niet naar de mond. Wij voelen dat, daarom laten we Ali ook zijn gang gaan. Dat is waarom je iemand inhuurt. Je wil geen advocaat die met je meepraat. Daarnaast heeft ook Arslan-advocate Özgür Çolak vanuit haar specialisme echt vakwerk geleverd. Samen hebben we tot de laatste snik hard gewerkt om het rond te maken."

Nu het allemaal achter de rug is, kijken Arie en Annette tevreden terug op het proces en de samenwerking met Arslan & partners. Arie: "Ali is een advocaat die donders scherp is en als mens rust weet te creëren bij iets meer emotionele mensen zoals wij." Annette: "Als we in de toekomst nog ergens hulp bij nodig hebben, weet ik precies wie ik moet bellen."

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Ali Arslan helpt je graag verder.