Robin-Jan de Nerée tot Babberich blikt terug op samenwerking met Ali Arslan

Robin-Jan de Nerée tot Babberich blikt terug op samenwerking met Ali Arslan

Toen Robin-Jan de Nerée in 2017 een nieuwe fabriek voor zijn bedrijf Dutch Nutrition wilde bouwen, kwam er veel op hem af. Grond moest worden aangekocht, aannemers geselecteerd en contracten afgesloten. Na een tip van een gezamenlijke relatie schakelde Robin-Jan Ali Arslan in om hem tijdens dat traject te begeleiden. Het bleek de start van een heel prettige samenwerking, die nog steeds voortduurt.

“Wat me direct aansprak in de werkwijze van Ali is dat hij altijd de oplossing zoekt.”, vertelt Robin-Jan. “Hij wil de rechtbank het liefst vermijden en verkiest daardoor het compromis boven de confrontatie. Dat voelde ik al tijdens ons allereerste gesprek.” Het was iets wat ook direct van pas kwam in de praktijk. Ali: “Er ging iets niet helemaal goed met de bouw van de nieuwe fabriek. Dan kan je daar eindeloos over gaan procederen, maar iedere dag dat een bedrijf niet kan draaien, kost enorm veel geld. In dit geval ook: er waren al werknemers aangenomen en klanten wachtten op hun levering. De fabriek openen was uiteindelijk belangrijker dan de zaak winnen, dus moet je je richten op een zo voordelig mogelijk compromis. En dat hebben we gedaan.” 

Het legde de basis voor een intensieve en open relatie, zoals beide mannen hun samenwerking omschrijven. Volgens Ali zijn er maar weinig cliënten met wie hij de afgelopen jaren zo intensief samen heeft gewerkt als met Robin-Jan. Het traject dat bij beide mannen het meest is blijven hangen, is de overname van Dutch Nutrition door FrieslandCampina. Dat was een bijzondere, omdat het gebeurde in de eerste maanden van de coronapandemie. Ali: “De hele overname hebben we in twee maanden gedaan. Dat is uitzonderlijk, normaal gesproken duurt zoiets minstens een half jaar. En dat terwijl het best een ingewikkelde overname was, met meerdere belanghebbenden en losse eindjes.” Robin Jan: “Het was een tijd waarin er enorm veel op mij afkwam. Je hebt met zoveel zaken en mensen tegelijk te maken. Dan heb je echt iemand nodig die je kunt vertrouwen. En die persoon is Ali voor mij.”

 

Toch blijft het een teamspel, vindt ook Ali: “Robin-Jan is iemand die zelf ook veel met de materie bezig is. Hij denkt niet: Ali, zoek het maar uit. Als advocaat is het fijn om een cliënt te hebben met wie je kunt praten en sparren, iemand die kritisch is en die ook zelf met oplossingen komt.” Daar ligt ook voor Robin-Jan de waarde van deze samenwerking. “Ik kan me goed voorstellen dat het ook wel eens irritant is, als ik weer met mijn eigen mening aan kom. Maar op die manier houd je elkaar wel scherp, waardoor je uiteindelijk betere resultaten behaalt.” Ali is het daar mee eens: “Ik doe niet precies wat hij zegt en hij doet niet precies wat ik zeg. Maar we blijven sparren en open communiceren. En alles met maar één doel: zorgen voor de beste uitkomst.” 

Die mindset is er een waar Robin-Jan op aan gaat: “Wat ik bij andere advocaten soms mis, is ruimdenkendheid en oplossingsgerichtheid in het vinden van een compromis. En de ondernemersgeest. Ali heeft dat allemaal wél. Soms moet je nou eenmaal risico nemen om iets te forceren.” Zo kijkt ook Ali zelf naar zijn werkwijze: “De wet is nooit helemaal zwart-wit. Je kunt de wet altijd op meerdere manieren uitleggen, die met specifieke feiten en omstandigheden te maken hebben. Dat hoort bij het zo creatief en zo slim en goed mogelijk oplossen van de puzzel.” 

Volgens Robin-Jan spreken hij en Ali simpelweg dezelfde taal. “Zeker nu we al lange tijd intensief met elkaar samenwerken, hebben we aan een half woord genoeg. Dat zegt voor mij alles.” Ali: “Je krijgt uiteindelijk de cliënt die je verdient. Ook ik kan best op een andere, meer standaard manier te werk gaan. Maar Robin-Jan is ondernemer, die zit niet te wachten op allerlei stukken. Hij wil puur weten wat de oplossing wordt voor zijn probleem. Voor mij is dat heel erg lekker werken.” Die manier van werken heeft ook de ogen geopend van Robin-Jan: “Advocaten worden niet alleen maar gebruikt als er problemen zijn, je kunt samen ook nieuwe kansen ontwikkelen. Als ondernemer wil je je zaken gewoon goed geregeld hebben. En Ali zorgt daar iedere keer weer voor.” 

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Ali Arslan helpt je graag verder.