Event
01.12.2023
Geschreven door:
Jelle Damstra

Niet voorzien in de financierings­­behoefte bij aanvang van onderneming levert een risico op voor bestuurders­­aansprakelijkheid bij faillissement

Recent hebben wij met succes bestuurders bijgestaan in een bestuurdersaansprakelijkheidsprocedure die was ingesteld door de curator. Alle vorderingen van de curator zijn afgewezen. De curator had alle denkbare gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid aangevoerd. Eén van die gronden was bijzonder en die willen wij in deze bijdrage uitlichten: het bij aanvang van de onderneming niet kunnen voldoen aan de financieringsbehoefte van de onderneming.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Curator's verwijt en succesvolle betwisting

Het verwijt dat de curator de bestuurders op dit punt maakte was dat zij met de activiteiten van de onderneming zouden zijn gestart, terwijl bekend had moeten zijn dat er van meet af aan sprake zou zijn van een aanzienlijk liquiditeitstekort. De curator vond dat de bestuurders om die reden hadden moeten weten dat niet aan de financieringsbehoefte van de onderneming kon worden voldaan. Dit punt werd echter door ons met succes betwist.

Onbehoorlijk bestuur en juridische overwegingen

De curator stelde namelijk dat het starten van een onderneming zonder deugdelijke financiering kennelijk onbehoorlijk bestuur in de zin van artikel 2:248 lid 1 BW oplevert. Het faillissement zou dan van aanvang af voorzienbaar zijn. Een vergelijkbare situatie is eerder in de jurisprudentie ook al aan de orde geweest. Het antwoord op de vraag of er in die situatie sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid wordt beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

Basisprincipes: deugdelijke financiering bij start.

In de basis geldt dat een onderneming zal moeten starten met een deugdelijke financiering. Vrijwel elke onderneming heeft bij aanvang geld nodig om te investeren. Ook zal de onderneming voldoende werkkapitaal moeten hebben om de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. De omzet en vooral winst komen meestal pas later.

Belang van voorzien in financieringsbehoefte

Als bij de onderneming bij de start van haar activiteiten bekend was dat sprake zou zijn van een aanzienlijke financieringsbehoefte, dan is het voor het bestuur van belang dat in die behoefte wordt voorzien. Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er sprake is van een kapitaalintensieve onderneming waar na de start van de activiteiten veel in moet worden geïnvesteerd en dat pas later geld wordt verdiend. In dat soort situaties zal het bestuur in die behoefte moeten voorzien door bijvoorbeeld de onderneming van voldoende investeringskapitaal te voorzien. Doet het bestuur dat niet dan is een faillissement vrijwel onvermijdelijk en dat zal de bestuurders worden aangerekend.

Diverse financieringsmogelijkheden

Hoe in de financieringsbehoefte kan worden voorzien, moet per situatie worden beoordeeld. Het kan op vele manieren: bancaire financiering, aandeelhoudersleningen, kapitaalstortingen, leverancierskrediet. Als op deze manier voldoende geld beschikbaar wordt gesteld en daarmee in de financieringsbehoefte wordt voorzien, dan kan de bestuurder daarover geen verwijt worden gemaakt. Ook als de onderneming uiteindelijk failliet gaat.

Voorzichtigheid geboden: risico's van financiering door crediteuren

Het is overigens van belang dat er daadwerkelijk en met financiering van buitenaf in de financieringsbehoefte wordt voorzien. Doet de bestuurder dat door lopende schulden niet te betalen – dat noemen we financiering door crediteuren – dan neem je als bestuurder een groot risico. Het spreekt voor zich dat je als bestuurder niet je onderneming kunt financieren door de schuldeisers onbetaald te laten.

Advies voor ondernemers

Heb je plannen om een onderneming te starten, dan is dus het voorzien in de financieringsbehoefte één van de belangrijke punten en ook de wijze waarop dit gebeurt. Laat je daarover tijdig adviseren en vermijdt onnodige risico’s. Neem contact op met onze specialisten Jelle Damstra, Hasan Kaya en Ali Arslan.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Jelle Damstra helpt je graag verder.