Event
18.12.2020
Geschreven door:

Nieuw: Wet Franchise

“Breng uw franchisecontract, documenten en processen zo snel mogelijk in lijn met de Wet Franchise.” Vanaf 1 januari 2021 geldt de ‘Wet Franchise’. In deze wet zijn de rechten en verplichtingen van de franchisegever en franchisenemer opgenomen.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Vooraf: Informatie-uitwisseling

Voordat partijen een franchise aangaan, moet de franchisegever tijdig de belangrijkste informatie (denk aan: vergoedingen, investeringen, overlegstructuur, concurrentie etc.) aan de kandidaat-franchisenemer geven en de kandidaat-franchisenemer krijgt 4 weken de tijd om die informatie te beoordelen en zo nodig advies in te winnen om te beslissen wel of niet aan te sluiten bij de franchise.

Tussentijds: Informatieverstrekking en instemmingsrecht bij wijzigingen

Een franchiseformule is steeds in ontwikkeling; tussentijds kunnen er wijzigingen nodig zijn. De franchisegever moet tijdig informatie verstrekken bij voorgenomen wijzigingen en investeringen. Als een wijziging van de formule negatieve financiële impact heeft op de franchisenemer, dan is in principe altijd instemming voor een wijzigingsbesluit nodig, tenzij partijen in hun franchiseovereenkomst drempelwaardes (bijv. € 100.000) zijn overeengekomen. In dat geval is instemming van de franchisenemer alleen nodig als het besluit meer impact heeft dan de afgesproken drempelwaarde.

Bij einde: Goodwill en Non-concurrentie

Het kan voorkomen dat partijen hun samenwerking op een bepaald moment willen beëindigen. De wet verplicht dat in de franchiseovereenkomst is opgenomen hoe de goodwill moet worden vastgesteld (bijv. via een rekenmethodiek door een onafhankelijke deskundige), en hoe deze goodwill verdeeld moet worden tussen de franchisegever en franchisenemer.
Verder, als een franchisegever de franchisenemer aan een non-concurrentie wil houden, dan moet het non-concurrentiebeding aan bepaalde vereisten voldoen (schriftelijk, maximaal 1 jaar, noodzakelijk voor de bescherming van knowhow, etc.).

Wat betekent dit voor u als franchisegever of franchisenemer?

Voor alle nieuwe contracten die na 2021 worden aangegaan, is de Wet Franchise direct van toepassing. Zorg er dus voor dat het franchisecontract gelijk aan de nieuwe wet voldoet.

Heeft u een bestaand contract, dan krijgt u voor bepaalde onderwerpen (zoals instemmingrecht bij wijzigingen, goodwill en non-concurrentie) 2 jaar de tijd om tot afspraken te komen. Andere onderwerpen (zoals informatieverstrekking bij voorgenomen wijzigingen) hebben onmiddellijke werking. Het is dan ook raadzaam om uw bestaande franchisecontract, documenten en processen door te nemen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met onze specialist mr. A. Arslan.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Blog
25.03.2024
Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Blog
21.03.2024
Betaling in natura: let op, dit is niet zonder risico

Steeds meer bedrijven verkeren in zwaar weer. Het aantal faillissementen neemt toe en saneringen zijn aan de orde van de dag. Het kan dus goed zijn dat dit ook bij een van jouw klanten speelt. In dat geval moet je opletten als de klant voorstelt om de openstaande factuur niet in geld te betalen, maar in natura, bijvoorbeeld door een auto te leveren. In de wet heet dit inbetalinggeving.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist helpt je graag verder.