Event
31.08.2023
Geschreven door:
Lot Hirdes

Studiekosten: wat is de situatie na 1 augustus 2022?

Sinds 1 augustus 2022 zijn, met de wijziging van artikel 7:611a BW, de regels voor afspraken tussen werknemer en werkgever over studiekosten, strenger geworden. Het was en is nog steeds mogelijk dat werkgever en werknemer afspraken maken over studiekosten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de werknemer die een kostbare opleiding heeft voltooid, ontslag neemt en de werkgever achterlaat met kosten voor een opleiding.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

De afspraak over studiekosten kan op twee manieren worden vastgelegd; ofwel met een aparte studiekostenovereenkomst tussen werkgever en werknemer, ofwel er staat een studiekostenbeding in de arbeidsovereenkomst.

Tot 1 augustus 2022 was het eenvoudiger om voor diverse opleidingen en cursussen een overeenkomst te sluiten of een studiebeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen, zodat de werknemer toch de gemaakte opleidingskosten vergoedt of een deel daarvan, wanneer de werknemer na afronding besluit ergens anders te gaan werken.
 

Na 1 augustus 2022: wat is nog toegestaan?

Vanaf 1 augustus 2022 geldt dat voor het werk noodzakelijke of verplichte scholing voor rekening komt van de werkgever. Dat betekent dat de scholing zoveel mogelijk moet plaatsvinden tijdens werktijd en als dat niet mogelijk is wordt die tijd toch aangemerkt als werktijd. Dat betekent dat er gewoon loon verschuldigd is over deze tijd. Alle kosten die de werknemer moet maken in verband met de verplichte scholing komen voor rekening van de werkgever. Daar vallen ook kosten voor studiemateriaal, examengelden en reiskosten onder. Als werkgever mag je de kosten die gemoeid zijn met noodzakelijke of verplichte scholing niet verhalen op de werknemer. Een beding (afspraak) dat dit toch mogelijk maakt is nietig.

Voor overige, onverplichte, opleidingen is het nog steeds mogelijk om tussen werkgever en werknemer afspraken te maken zolang maar voldaan is aan de volgende vier eisen:

  • de werkgever moet duidelijk kenbaar maken aan de werknemer wat de gevolgen zijn van de gemaakte afspraak;
  • de afspraak moet schriftelijk zijn vastgelegd vóór het starten met de opleiding;
  • er moet een duidelijke termijn zijn afgesproken;
  • gedurende de termijn moet een glijdende schaal worden toegepast op het nog terug te betalen bedrag. Het terug te betalen bedrag moet naar mate de tijd verstrijkt lager worden. Dat kan op verschillende manieren; stel dat een termijn van drie jaar is afgesproken dan kan het bedrag na elke maand met 1/36 deel verminderd worden, of elk jaar neemt het bedrag af met een derde.

Heb je vragen over dit onderwerp? Onze speciallisten Ali Arslan en Lot Hirdes helpen je graag verder.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
Overnamenieuws! Trans-Com verkocht aan Dubbeldam Holding

Het Harderwijkse bedrijf Trans-Com is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen. De afgelopen decennia heeft Leen Wijnbergen Trans-Com opgebouwd tot de onderneming die er nu staat. Na ruim 20 jaar neemt Leen Wijnbergen afscheid als aandeelhouder en bestuurder van Trans-Com en draagt het stokje over aan Dubbeldam Holding. Met deze overname versterkt Dubbeldam haar positie binnen de industriële sector. De overname is afgelopen dinsdag met succes afgerond, waarmee wij alle partijen van harte feliciteren. Wij wensen Dubbeldamgroep veel succes met het verder uitbouwen van de onderneming.

Blog
26-04.2024
Uit elkaar na samenwonen? Enkele aandachtspunten

Stel je voor: na een periode van samenzijn, waarin jij en je partner veel hebben gedeeld, beslissen jullie om uit elkaar te gaan. Misschien hebben jullie samen een woning gekocht, gezamenlijke bezittingen opgebouwd of kinderen gekregen. Maar wat gebeurt er als de relatie eindigt?

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Lot Hirdes helpt je graag verder.