Aansprakelijkheid voor schulden bij huwelijkse voorwaarden
Stel je bent getrouwd op huwelijkse voorwaarden en je hebt geen gemeenschap van goederen afgesproken. Je ex-partner heeft tijdens het huwelijk schulden gemaakt. De schulden staan op naam van je ex-partner, dus bij een scheiding maak je je geen zorgen. Van de schulden zijn gezamenlijke kosten betaald, zoals: de boodschappen, de hoge gasrekening en de vele vakanties die er werden geboekt. Ineens staat de schuldeiser bij jou op de stoep. Hoe kan dat?
Schulden voor kosten van de huishouding
De wet regelt dat de kosten van de huishouding door de beide echtgenoten moeten worden betaald in eerste instantie uit het (gezamenlijke) inkomen en als dat onvoldoende is uit het vermogen. Dat klinkt logisch. Het gaat dan om kosten die gemaakt worden om de huishouding draaiende te houden.
Stel nu dat je ex-partner voor betaling van deze kosten geld heeft geleend bij een familielid, bij zijn eigen onderneming of bij een ander. Je zou denken dat alleen je ex-partner aansprakelijk is voor deze schuld. Hij is immers partij bij de schuld. Aansprakelijkheid wil zeggen bij wie de schuldeiser kan aankloppen om het geleende geld op te halen. Zolang jouw naam niet op het contract staat, denk je dat het wel goed zit. Maar niks is minder waar.
Bij wie kan de schuldeiser terecht?
Voor schulden die zijn gemaakt voor de kosten van de huishouding regelt de wet dat ook de echtgenoot die geen partij is bij het contract voor het geheel aansprakelijk is. Dat betekent dat de schuldeiser ook bij de echtgenoot die de schuld niet is aangegaan, kan aankloppen. De schuldeiser kan zo proberen uit jouw privé vermogen de schuld betaald te krijgen. De schuldeiser kan zowel tijdens het huwelijk als na een echtscheiding terecht bij een echtgenoot die de schuld niet is aangegaan.
Wat te doen?
De echtgenoot die geen partij is bij de schuld loopt dus een risico dat de schuldeiser alsnog bij hem/haar aanklopt. In principe is het niet vreemd dat je meebetaalt aan de aflossing van een schuld als je van het geld geprofiteerd hebt. Maar zeker bij een echtscheiding is het goed om te weten wat je positie is ten opzichte van de schuldeiser, zodat je bij het maken van afspraken hiermee rekening kunt houden. Regel zo mogelijk bijvoorbeeld het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid.
Wat kan nog meer spelen?
Let wel: deze blog gaat over aansprakelijkheid voor schulden bij huwelijkse voorwaarden. De volgende blog gaat over aansprakelijkheid en gemeenschap van goederen. Daarnaast speelt de vraag op wiens vermogen de schuldeiser zich kan verhalen. En tot slot kunnen jullie onderling afspreken wie welk deel van de schuld draagt. Over verhaal en draagplicht gaan deze blogs niet.
Tips
Schulden en echtscheiding: er komt meer bij kijken dan je denkt. Enkele tips:
- Maak een inventarisatie van de schulden en op wiens naam ze staan;
- Maak inzichtelijk waarvoor het geld is gebruikt;
- Onderzoek hoe u bent getrouwd: huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen;
- Regel zo mogelijk bij een echtscheiding het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid;
- Zorg voor goede vastlegging van de afspraken in een convenant.
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Onze familierechtspecialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.