Schulden herstructureren met WHOA of buitengerechtelijke procedures
Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en diverse buitengerechtelijke procedures, zoals de kwijtscheldingsregelingen bij de Belastingdienst en het UWV, waardevolle oplossingen.
Wat is de WHOA?
De WHOA, oftewel de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, is een relatief nieuwe wet die sinds 1 januari 2021 van kracht is. Met de WHOA kunnen bedrijven een voorstel doen aan hun schuldeisers om een deel van hun schulden kwijt te schelden of de betalingstermijnen te verlengen. Als een meerderheid van de schuldeisers instemt met dit voorstel, kan de rechter het akkoord goedkeuren (homologeren), waardoor het ook bindend wordt voor de schuldeisers die tegen hebben gestemd.
De WHOA stelt bedrijven dus in staat om (met of soms zonder tussenkomst van de rechter) met hun schuldeisers tot een akkoord te komen over de herstructurering van hun schulden. Dit akkoord geeft bedrijven de kans om hun activiteiten voort te zetten, waardoor een faillissement mogelijk kan worden voorkomen.
Buitengerechtelijke procedures
Naast de WHOA zijn er ook buitengerechtelijke procedures die bedrijven kunnen helpen bij het herstructureren van hun schulden. Twee belangrijke regelingen zijn de kwijtscheldingsregeling bij de Belastingdienst en het UWV.
- Kwijtscheldingsregeling bij de Belastingdienst
Deze regeling biedt ondernemers de mogelijkheid om een deel van hun belastingschulden kwijtgescholden te krijgen. Deze kwijtschelding van belastingschulden kan een enorme verlichting zijn voor bedrijven die worstelen met hoge belastingverplichtingen. De Belastingdienst bekijkt per geval wat de mogelijkheden zijn en kan een akkoord aanbieden waarbij een deel van de schuld wordt kwijtgescholden in ruil voor een haalbaar afbetalingsplan.
- Kwijtscheldingsregeling bij het UWV
De kwijtscheldingsregeling bij het UWV houdt in dat het UWV bedrijven met achterstallige betalingen aan het UWV (bijvoorbeeld voor sociale premies) de mogelijkheid biedt om tot een betalingsregeling of kwijtschelding te komen. Dit kan bedrijven helpen om weer financieel gezond te worden zonder de dreiging van hoge boetes of incassomaatregelen.
Conclusie
De WHOA en de buitengerechtelijke procedures bij de Belastingdienst en het UWV bieden bedrijven cruciale tools om hun schulden te herstructureren en een faillissement te vermijden. Door gebruik te maken van deze regelingen kunnen bedrijven weer op weg geholpen worden naar een stabiele en duurzame toekomst.
Heb je vragen over de WHOA of de kwijtscheldingsregelingen? Onze specialisten staan klaar om jou te adviseren en te begeleiden bij het vinden van de beste oplossing voor de financiële uitdagingen van jouw bedrijf.