Event
22.09.2023
Geschreven door:
Hasan Kaya

De elektronicaketen BCC is failliet. Wat is de positie van de leverancier?

Gisteren is het verwachte faillissement van de elektronicaketen BCC uitgesproken. Het faillissement heeft vrijwel altijd vervelende gevolgen voor leveranciers en andere schuldeisers, wanneer de facturen onbetaald zijn gebleven. De vordering van de leverancier is een concurrente vordering in het faillissement en dat betekent dat zij helemaal onderaan de wettelijke rangorde staat en om die reden vaak geen betaling kan verwachten.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Toch zijn er mogelijkheden voor de leveranciers om zonder kleerscheuren ervan af te komen. Afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst tussen de leverancier en de gefailleerde onderneming, kan de leverancier een beroep doen op het eigendomsvoorbehoud. Het eigendomsvoorbehoud betekent dat de leverancier eigenaar blijft van de geleverde zaken totdat de koopprijs is betaald. Heeft de gefailleerde onderneming de koopprijs niet betaald, dan kan de leverancier als eigenaar de zaken terugnemen.

Wanneer er geen eigendomsvoorbehoud is overeengekomen kan een leverancier ook een ander (wettelijk) recht inroepen: het recht van reclame. Het gevolg daarvan is dat de leverancier de geleverde zaken kan terugvorderen, ongeacht haar positie in de wettelijke rangorde. Het recht van reclame hoeft niet contractueel te zijn overeengekomen.  

Met andere woorden zijn er vaak toch nog mogelijkheden voor de leverancier om de schade te beperken en staat zij niet helemaal met de rug tegen de muur.

Ben je een leverancier of schuldeiser van BCC of in een ander faillissement? Laat je adviseren. Neem gerust contact op met een van onze specialisten Hasan Kaya, Jelle Damstra en Ali Arslan.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
19.02.2024
Mijn ex-partner heeft een nieuwe relatie: stopt mijn alimentatieplicht?

Steeds vaker worden wij benaderd door cliënten met de vraag of ze nog verplicht zijn om alimentatie te betalen wanneer hun ex-partner een nieuwe relatie heeft. Hoe zit dit precies in elkaar, en wanneer stopt de alimentatieplicht?

Blog
16.02.2024
Werkgevers opgelet: wat verandert er voor jullie in 2024

Het jaar 2024 is nog maar net van start gegaan, maar heeft al wel enkele veranderingen op gebied van arbeidsrecht met zich meegebracht. Voor werkgevers is het belangrijk om van deze ontwikkelingen op de hoogte te blijven. In deze blog zetten wij de wijzigingen en de nog te verwachten veranderingen kort voor jullie op een rij:

Blog
13-02-2024
3 tips voor een goede geheimhoudingsovereenkomst bij overname

Een bedrijfsovername start in de regel met gesprekken tussen de potentiële koper en de potentiële verkoper. Partijen bespreken of een overname tot de mogelijkheden behoort en in die gesprekken wordt vaak bedrijfsgevoelige informatie gedeeld. Om in rust en vertrouwelijkheid met elkaar te kunnen spreken, wordt er vaak voorafgaand aan die gesprekken een Non-Disclosure Agreement (NDA) opgesteld en getekend. Partijen spreken dan met elkaar af dat de informatie die gedeeld wordt, vertrouwelijk is.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Hasan Kaya helpt je graag verder.