Expertises

Doorstart van een onderneming vanuit een faillissement: waar moet je rekening mee houden? De positie van de werknemers

Van veel bedrijven die failliet gaan wordt door de curator de onderneming verkocht. Dat lijkt vaak een koopje zonder al te veel risico’s, maar er zitten addertjes onder het gras. Er zijn zaken waar rekening mee moet worden gehouden en die van tevoren goed moeten worden afgewogen. Een van de belangrijkste is de positie van de werknemers van het failliete bedrijf.

Het is van groot belang om te weten of je alle werknemers van het failliete bedrijf in dienst moet nemen. Mag je kiezen welke werknemers je in dienst neemt? Mag je de arbeidsvoorwaarden wijzigen?

Het uitgangspunt is dat werknemers vanzelf meegaan naar een nieuwe doorstartende onderneming met behoud van rechten en plichten. Een uitzondering daarop is een doorstart vanuit het faillissement. Je bent dan niet verplicht alle werknemers over te nemen. Dan mag je als koper dus zelf kiezen welke werknemers je in dienst neemt en tegen welke voorwaarden. Je bent daarin niet beperkt. Dit is dan wel iets wat je het liefst van tevoren al wilt onderzoeken. Vanwege de tijdsdruk die ontstaat na faillietverklaring is er niet altijd een goede mogelijkheid om dit te onderzoeken met het risico dat je daardoor te veel of te weinig werknemers meeneemt of dat je geen goede selectie maakt. Als de gelegenheid zich voordoet, dan is het voorbereiden van een doorstart voorafgaand aan een faillissement een goed idee.

Uiteindelijk zal de curator de beslissing nemen of de onderneming kan doorstarten vanuit een faillissement en zal de curator de onderneming verkopen aan de partij die het beste bod uitbrengt. Overname van werknemers kan daarbij een rol spelen. De curator zal bij twee gelijke biedingen eerder geneigd zijn om aan de koper te verkopen die de meeste werknemers zal overnemen. Met een goede voorbereiding is de kans het grootst dat je het beste bod zult doen. Iemand die geen of weinig onderzoek heeft kunnen doen, zal de risico’s enigszins willen beperken door een lagere bieding te doen waardoor hij buiten de boot zal kunnen vallen.

Al met al is een goede voorbereiding van groot belang voor een succesvolle doorstart.

Wil je een failliete of bijna failliete onderneming overnemen of dreigt jouw bedrijf failliet te gaan en is er een koper in beeld, neem dan gerust contact op met onze specialisten Jelle Damstra, Hasan Kaya en Ali Arslan. Zij kunnen je adviseren over alle kansen en risico’s van zo’n doorstart en je begeleiden bij de voorbereiding daarvan.

Arslan & partners

Arslan & partners advocaten

Arslan & partners levert juridische expertise voor mens & zaak. Onze advocaten zijn er voor de ondernemer én de mens achter de ondernemer, omdat we als geen ander weten hoe de zaak en je persoonlijke leven met elkaar verweven zijn. 

Onze advocaten kennen de regio én elkaar door en door. Wij versterken elkaar door onze veelzijdigheid en individuele specialismen. Alleen de beste oplossing, voor mens & zaak, is voor ons goed genoeg.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Jelle Damstra helpt je graag verder.