Event
15.12.2023
Geschreven door:
Colina Tjabringa

Alimentatie-indexering 2024

Partner- en kinderalimentatie worden jaarlijks geïndexeerd op grond van de wet. Voor 2024 is het percentage door de Minister van Justitie en Veiligheid vastgesteld op 6,2%, wat voor het eerst zo hoog is sinds 1984. De verhoging van de alimentatie door de indexering gaat in op 1 januari 2024.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

Automatische aanpassing

Door de wettelijke indexering wordt de alimentatie automatisch jaarlijks gewijzigd. Omdat dit automatisch gaat, hoeven ex-echtgenoten niet jaarlijks over de alimentatie te overleggen. Door de wettelijke indexering stijgt de hoogte van de alimentatie steeds mee met de gemiddelde loonontwikkeling. Bij partneralimentatie kan dit echter wel worden uitgesloten.

Gevolgen voor ontvanger en betaler

De indexering van alimentatie heeft gevolgen voor zowel degene die alimentatie ontvangt als voor degene die alimentatie betaalt. De alimentatieontvanger loopt het risico dat zijn/haar recht op bepaalde toeslagen komt te vervallen doordat hij/zij door de indexering een hoger inkomen geniet. Het kan dan zijn dat de alimentatieontvanger uiteindelijk door de hogere alimentatie, maar lagere toeslagen, netto over minder middelen beschikt.

Voor degene die alimentatie betaalt, is het gevolg dat hij/zij verplicht is om vanaf 1 januari 2024 een hoger bedrag aan alimentatie te betalen. De hogere alimentatie moet in beginsel ook worden betaald als zijn/haar loon niet of met minder dan het percentage van de indexatie wordt verhoogd. Het kan dan zo zijn dat door de verhoging van de alimentatie de koopkracht van de alimentatiebetaler daalt.

Wijziging aanvragen

De alimentatiebetaler kan de rechter verzoeken de hoogte van de alimentatie te wijzigen. De rechter wijst dit verzoek alleen toe als de alimentatie door een wijziging van omstandigheden niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. De alimentatiebetaler moet dan aantonen dat sprake is van een substantiële en structurele wijziging in zijn/haar draagkracht. Veelal is alleen de verhoging van de alimentatie door de wettelijke indexering niet voldoende voor de toewijzing van een verzoek om wijziging.

Wees je er dus bewust van dat vanaf 1 januari 2024 de partner- en kinderalimentatie met 6,2% wordt verhoogd en dat de alimentatiebetaler die verhoging zelf moet doorvoeren en gaan betalen. Mocht je hierover vragen hebben of de alimentatie opnieuw willen laten berekenen, laat je dan adviseren over de mogelijkheden door onze specialiste Colina Tjabringa.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
26-04.2024
Uit elkaar na samenwonen? Enkele aandachtspunten

Stel je voor: na een periode van samenzijn, waarin jij en je partner veel hebben gedeeld, beslissen jullie om uit elkaar te gaan. Misschien hebben jullie samen een woning gekocht, gezamenlijke bezittingen opgebouwd of kinderen gekregen. Maar wat gebeurt er als de relatie eindigt?

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Blog
25.03.2024
Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Colina Tjabringa helpt je graag verder.