Event
28.03.2024
Geschreven door:
Hasan Kaya

Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Advies van de advocaat-generaal (AG)

De advocaat-generaal (AG) adviseert de Hoge Raad die vraag ontkennend te beantwoorden.

Waar gaat het om?

De WHOA maakt het mogelijk om een dwangakkoord met schuldeisers tot stand te brengen, zodat een faillissement van de onderneming wordt voorkomen. Vaak wordt aan de schuldeisers het voorstel gedaan om tegen betaling van een bepaald bedrag de rest van de schuld kwijt te schelden. De schuldeisers die met het voorstel niet akkoord gaan, kunnen dan onder omstandigheden door de rechtbank worden gedwongen.

Het voorstel dat aan de schuldeisers wordt gedaan moet door de onderneming worden gefinancierd. Dat kan onder andere door middel van (i) het aantrekken van nieuwe financiering en (ii) het behoud van bestaande financiering.

In de wet zijn er een aantal artikelen opgenomen die dat mogelijk maken. Zo kan de onderneming tijdens het traject blijven gebruikmaken van de rekening-courant faciliteit en wordt de nieuwe financiering onaantastbaar als de onderneming later toch failliet gaat. Normaal gesproken zou de curator in een faillissement de nieuwe financiering kunnen terugdraaien, waardoor de banken het risico liepen dat zij het gefinancierde bedrag nooit zouden terugzien.

Kernvraag aan de Hoge Raad

De vraag die nu aan de Hoge Raad is voorgelegd is of de bank van de onderneming die op basis van de financieringsovereenkomst eigenlijk de financiering mag opzeggen, toch kan worden verplicht om onder gewijzigde voorwaarden de financiering voort te zetten. Volgens de AG zijn daar grenzen aan en kan de bank niet tegen haar wil in worden verplicht om in te stemmen met wijziging van de financieringsovereenkomst om de financiering voort te zetten.

Het is nu wachten op de uitspraak van de Hoge Raad. In de regel doet de Hoge Raad binnen enkele maanden uitspraak nadat de vraag is voorgelegd. Wij houden het in de gaten.

Meer informatie of vragen?

Overweeg je ook een WHOA-akkoord aan te bieden of heb je vragen over bovenstaande? Neem snel contact op met Hasan Kaya, Ali Arslan, Jelle Damstra of Linzy Sieljes.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Hasan Kaya helpt je graag verder.