Event
25.03.2024
Geschreven door:
Bowien Ravesteijn

Neemt een werknemer ontslag? Check altijd of hij dat echt wil!

Als de werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft dat voor hem of haar meestal ingrijpende gevolgen. De werknemer heeft in dat geval geen recht op een transitievergoeding, een WW-uitzekering (uitkering vanuit het UWV bij werkloosheid) of een ZW-uitkering (uitkering vanuit het UWV bij ziekte). Er worden daarom strenge eisen gesteld aan een ontslag door de werknemer.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

De werkgever mag een verklaring van de werknemer niet altijd opvatten als een opzegging van de arbeidsovereenkomst. In dit blog zetten wij de vragen op een rij die je als werkgever in zo’n geval in gedachten moet houden.

  • Vraag 1:
    Heeft de werknemer duidelijk en ondubbelzinnig verklaard dat hij/zij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen?
  • Vraag 2:
    Komt de verklaring van de werknemer overeen met wat de werknemer wil bereiken (namelijk het beëindigen van de arbeidsovereenkomst)?
    In sommige gevallen heb je als werkgever de plicht om te onderzoeken of de verklaring van de werknemer afwijkt van de wil van de werknemer, dit is afhankelijk van de omstandigheden waarin de opzegging is gedaan. Denk hierbij aan een verklaring van de werknemer dat hij stopt, maar hij vervolgens wel dagelijks verschijnt om te komen werken. Of wanneer de werknemer heeft gezegd dat hij stopt in een emotionele toestand of tijdens ziekte. Ook kan je als werkgever de plicht hebben om de werknemer te informeren over de gevolgen van de opzegging. Dit is afhankelijk van de omstandigheden van de opzegging.
  • Vraag 3:
    Heeft de werknemer opgezegd terwijl hij/zij niet onder de invloed was van een tijdelijke of blijvende verwarde geestestoestand?
    Als de werknemer tijdens het doen van de opzegging onder invloed is van een verwarde geestestoestand, dan geldt de opzegging niet en kan de opzegging achteraf ongedaan worden gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval als de werknemer heeft opgezegd terwijl hij/zij onder invloed was van drank, drugs, hevige emoties of ziekte.
  • Vraag 4:
    Heeft de werknemer (ook) schriftelijk verklaard dat hij/zij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen?
    In de meeste gevallen is het op basis van de arbeidsovereenkomst of de CAO vereist dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet gebeuren. Dit houdt in dat de werknemer de arbeidsovereenkomst per brief of per mail moet opzeggen.

Als op alle hierboven gestelde vragen het antwoord “Ja” luidt, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een (rechts)geldige opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer.

Als een van de antwoorden ontkennend beantwoord wordt, neem dan extra zorgvuldigheid in acht. Je kunt er dan immers niet zomaar vanuit gaan dat opzegging rechtsgeldig is.

In beide gevallen adviseren wij de werkgever om de werknemer haar opzegging schriftelijk te laten doen en deze opzegging vervolgens aan de (oud-)werknemer te bevestigen.

Heb je hulp nodig met het beoordelen van een opzegging van de werknemer? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, Lot Hirdes, Ali Arslan, Hazal Cengiz of Bowien Ravesteijn.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Bowien Ravesteijn helpt je graag verder.