Event
06.03.2024
Geschreven door:
Hazal Cengiz

Klokkenluiders en hun recht op bescherming

De klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt? Wij leggen de Wet Bescherming Klokkenluiders uit.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

De Wet Bescherming Klokkenluiders (WBK) is op 18 februari 2023 in werking getreden. In ons blog van 16 februari 2024 hebben wij benoemd dat middelgrote werkgevers (50 – 250 werknemers) per 17 december 2023 ook verplicht zijn de WBK na te leven. Maar wat houdt de WBK precies in en wat betekent de wet voor werkgevers? In deze blog nemen wij jullie mee in de regels over de bescherming van klokkenluiders.

Klokkenluiders

Klokkenluiders zijn personen die (een vermoeden van) een misstand binnen een organisatie ‘’aan de grote klok hangen’’, oftewel een melding daarvan doen. Het doel van de WBK is het creëren van een veilige omgeving voor deze personen. Iedere persoon die in een werkrelatie met de organisatie staat en een melding doet valt onder de bescherming van de wet. Dus naast werknemers zijn dat onder andere ook zzp’ers, vrijwilligers, leveranciers en stagiairs. Klokkenluiders mogen geen nadelige gevolgen ervaren van het melden van een misstand, zoals ontslag, discriminatie of schorsing.

Wanneer is sprake van een misstand?

Allereerst is een misstand (een gevaar voor) het overtreden van regels van de Europese Unie. Van een misstand is ook sprake als een overtreding van een wettelijk voorschrift of interne regels (nadelig) invloed heeft op het maatschappelijk belang of als een gedraging gevaar oplevert voor de volksgezondheid, veiligheid van personen, aantasting van het milieu, het goed functioneren van de openbare dienst of een onderneming.

Een gedraging heeft invloed op het maatschappelijk belang als de gedraging niet alleen een persoonlijk belangen raakt, er sprake is van een patroon of structureel karakter of als de gedraging ernstig is.

Interne en externe meldingen

Werkgevers die verplicht zijn zich te houden aan de WBK moeten een interne meldregeling instellen. In deze regeling moet onder andere worden opgenomen op welke manier een werknemer een interne en/of externe melding kan doen, wanneer sprake is van een vermoeden van een misstand en hoe wordt omgegaan met een interne melding.

Werknemers zijn niet verplicht eerst een interne melding te doen en kunnen dus meteen extern een melding maken van een misstand. Een externe melding kan bij de daarvoor bevoegde autoriteit, bijvoorbeeld Het Huis voor klokkenluiders, de Autoriteit Consument en Markt of de Autoriteit persoonsgegevens.

Tot slot

Werkgevers, om klokkenluiders te beschermen wordt actie van jullie geëist. Zorg ervoor dat de interne meldprocedure voldoet aan de regels van de WBK. Ook moet de werkgever zijn medewerkers informeren over de interne meldprocedure en de externe mogelijkheden voor het melden van een misstand. De informatie moet duidelijk en toegankelijk zijn.

Heb je vragen of hulp nodig bij het opstellen van een klokkenluidersregeling? Neem dan contact op met Lot Hirdes, Ali Arslan, Bowien Ravesteijn of Hazal Cengiz.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
Overnamenieuws! Trans-Com verkocht aan Dubbeldam Holding

Het Harderwijkse bedrijf Trans-Com is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen. De afgelopen decennia heeft Leen Wijnbergen Trans-Com opgebouwd tot de onderneming die er nu staat. Na ruim 20 jaar neemt Leen Wijnbergen afscheid als aandeelhouder en bestuurder van Trans-Com en draagt het stokje over aan Dubbeldam Holding. Met deze overname versterkt Dubbeldam haar positie binnen de industriële sector. De overname is afgelopen dinsdag met succes afgerond, waarmee wij alle partijen van harte feliciteren. Wij wensen Dubbeldamgroep veel succes met het verder uitbouwen van de onderneming.

Blog
26-04.2024
Uit elkaar na samenwonen? Enkele aandachtspunten

Stel je voor: na een periode van samenzijn, waarin jij en je partner veel hebben gedeeld, beslissen jullie om uit elkaar te gaan. Misschien hebben jullie samen een woning gekocht, gezamenlijke bezittingen opgebouwd of kinderen gekregen. Maar wat gebeurt er als de relatie eindigt?

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Hazal Cengiz helpt je graag verder.