Vaststellingsovereenkomst ontvangen?

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden
Event

Soms zie je het aankomen, maar het kan ook totaal onverwacht gebeuren: je werkgever deelt je mede dat je functie komt te vervallen en er geen toekomst meer is voor jou binnen het bedrijf. Je krijgt een vaststellingsovereenkomst mee naar huis, en wordt gevraagd deze binnen een week te tekenen. Doe dat nooit zonder de overeenkomst goed te laten checken en advies in te winnen over je juridische positie.

In een vaststellingsovereenkomst maken werkgever en werknemer samen afspraken over het einde van het dienstverband. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een reorganisatie, een arbeidsconflict of als je twee jaar ziek bent. Het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en waar je op moet letten, bijvoorbeeld:

  • Is er überhaupt een geldige reden om het dienstverband te beëindigen?
  • Kun je na het einde van je dienstverband een WW-uitkering aanvragen?
  • Klopt de opzegtermijn die is opgenomen in de vaststellingsovereenkomst?
  • Staan er afspraken in over de eindafrekening, zoals vakantiegeld en een eventuele bonus?
  • Is er een vergoeding aangeboden, is deze juist berekend en is deze ‘onderhandelbaar’?
  • Staan er beperkende afspraken in, zoals een concurrentie- of relatiebeding?

Let op: je hebt altijd een bedenktermijn van 14 dagen. Binnen die periode kun je de overeenkomst nog terugdraaien. Als er geen bedenktermijn in de overeenkomst is opgenomen en je hebt toch getekend, geldt er zelfs een bedenktermijn van 3 weken. Na afloop van de bedenktermijn staan de afspraken vast. Omdat er veelal een ‘finale kwijting’ bepaling is opgenomen, is het doorgaans niet mogelijk om nog aanspraak te maken op verplichtingen die door de werkgever niet goed zijn nagekomen (denk aan achterstallig loon, bonus, overwerkvergoeding etc.). Juist daarom is het zo belangrijk om vooraf juridisch advies in te winnen.

Goed te weten: in de meeste gevallen stelt de werkgever een budget beschikbaar voor juridisch advies. En zelfs als dat niet is aangeboden, zien wij in de praktijk vaak dat het alsnog wordt toegekend als je erom vraagt. Wij kunnen dat ook namens jou doen. Dus ook als je nog niets hebt gehoord over zo’n vergoeding, schroom niet om contact met ons op te nemen.

Vragen of advies nodig?

Neem gerust contact op met Lot Hirdes, Hazal Cengiz of Tessa Raateland. Bellen mag ook (038 460 0111). Of loop gewoon even binnen aan de Burgemeester van Roijensingel 1 in Zwolle, de koffie staat klaar.

Gerelateerde artikelen

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist
 
Hazal Cengiz
 
helpt je graag verder.