Event
23.02.2024
Geschreven door:
Bowien Ravesteijn

Een ontbindende voorwaarde in een arbeids­overeenkomst – mag dat wel?

Af en toe zie je in een arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde opgenomen. Simpel gezegd zet zo’n voornemen het ingewikkelde ontslagrecht gewoon opzij: zodra de voorwaarde intreedt, eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch. Voorbeelden van een ontbindende voorwaarde zijn: het niet behalen van een bepaald diploma of certificaat binnen een bepaalde periode, het niet verkrijgen van een VOG of het verlopen/niet verkrijgen van een verblijfsvergunning. Of (het inroepen van) een ontbindende voorwaarde is toegestaan, is natuurlijk de vraag.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

In 2012 heeft de Hoge Raad in het HTM-arrest geoordeeld dat een ontbindende voorwaarde onder een aantal strikte voorwaarden toelaatbaar was. In 2015 trad vervolgens de Wet Werk en Zekerheid in werking, waarna voor lange tijd onduidelijkheid was of de ontbindende voorwaarde binnen de nieuwe wetgeving nog geldig was. De Hoge Raad heeft met haar arrest van 17 maart 2023 een einde gemaakt aan deze onduidelijkheid. In dit arrest heeft de Hoge Raad aangegeven dat de toetsingsmaatstaf uit het eerdere (HTM-)arrest nog steeds de juiste toetsingsmaatstaf is.

Criteria voor geldigheid van ontbindende voorwaarden

Het bovenstaande houdt in dat een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst slechts bij uitzondering is toegestaan. Hierbij gelden drie cumulatieve voorwaarden:

  1. De ontbindende voorwaarde mag niet in strijd zijn met het wettelijke ontslagstelsel;
  2. De werkgever mag geen invloed (kunnen) uitoefenen op het al dan niet intreden van de ontbindende voorwaarde; en
  3. Het moment van het intreden van de ontbindende voorwaarde moet objectief bepaalbaar zijn.

Daarnaast vindt de rechter het belangrijk voor de beoordeling of een ontbindende voorwaarde geldig is dat de arbeidsovereenkomst door het intreden van de ontbindende voorwaarde inhoudsloos wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een taxichauffeur die zijn rijbewijs kwijtraakt. Als gevolg van het niet hebben van een rijbewijs, kan de taxichauffeur zijn functie niet meer uitoefenen en wordt de arbeidsovereenkomst inhoudsloos. Wel wordt hierbij van de werkgever verwacht dat de werkgever de werknemer een passende functie aanbiedt zodat de arbeidsovereenkomst niet inhoudsloos wordt.

Conclusie

Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst kan dus in bepaalde gevallen geldig zijn. Per geval moet de ontbindende voorwaarde getoetst worden aan de drie voorwaarden en speelt daarbij een rol of de arbeidsovereenkomst inhoudsloos wordt door het intreden van de ontbindende voorwaarde. Kijk bij het opnemen van een ontbindende voorwaarden in de arbeidsovereenkomst dus eerst of deze ontbindende voorwaarde geldig is/kan zijn.

Hulp nodig?

Heb je hierover vragen of hulp nodig bij het beoordelen van de ontbindende voorwaarden? Neem dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten Lot Hirdes, Ali Arslan, Hazal Cengiz of Bowien Ravesteijn.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Blog
Wat je als verhuurder van woonruimte moet weten over de Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden. Daarmee gelden er nieuwe regels voor een grote groep huurders en verhuurders, onder meer op het gebied van maximale huurprijzen. Wij lichten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot zelfstandige woonruimte toe.

Nieuws
15.07.2024
Hoge Raad: dynamisch cao-incorporatiebeding gaat mee over bij overgang van onderneming

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan voor de overname- en arbeidsrechtpraktijk. Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. De werknemers treden dan in principe automatisch in dienst van de overnemende partij, inclusief de bestaande arbeidsvoorwaarden. In de zaak die bij de Hoge Raad speelde ging het om de vraag of een dynamisch cao-incorporatiebeding van toepassing blijft bij overgang van onderneming. Zo’n dynamisch beding in een arbeidsovereenkomst bepaalt dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook opvolgende versies daarvan.

Nieuws
01.07.2024
Ontwikkelingen over ESG en kansen en uitdagingen

In 2021 maakte de rechtbank in de Shell-zaak de weg naar civielrechtelijke aansprakelijkheid van ondernemingen vrij als gevolg van schending van ongeschreven zorgvuldigheidsnorm op het gebied van ESG. Volgens de rechtbank moest Shell haar CO2-uitstoot verminderen, ondanks dat er daarvoor geen wettelijke basis was. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en zijn de ondernemingen steeds meer bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Grote ondernemingen zijn immers met ingang van het boekjaar van 2024 verplicht om te rapporteren over de effecten van de ondernemingsactiviteiten op duurzaamheidsaspecten. Die verplichting volgt uit Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Bowien Ravesteijn helpt je graag verder.