Event
23.02.2024
Geschreven door:
Bowien Ravesteijn

Een ontbindende voorwaarde in een arbeids­overeenkomst – mag dat wel?

Af en toe zie je in een arbeidsovereenkomst een ontbindende voorwaarde opgenomen. Simpel gezegd zet zo’n voornemen het ingewikkelde ontslagrecht gewoon opzij: zodra de voorwaarde intreedt, eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch. Voorbeelden van een ontbindende voorwaarde zijn: het niet behalen van een bepaald diploma of certificaat binnen een bepaalde periode, het niet verkrijgen van een VOG of het verlopen/niet verkrijgen van een verblijfsvergunning. Of (het inroepen van) een ontbindende voorwaarde is toegestaan, is natuurlijk de vraag.

Datum
20 april 2021
Tijd
09:00 - 18:00
Locatie
Op locatie
Direct aanmelden
Direct aanmelden

In 2012 heeft de Hoge Raad in het HTM-arrest geoordeeld dat een ontbindende voorwaarde onder een aantal strikte voorwaarden toelaatbaar was. In 2015 trad vervolgens de Wet Werk en Zekerheid in werking, waarna voor lange tijd onduidelijkheid was of de ontbindende voorwaarde binnen de nieuwe wetgeving nog geldig was. De Hoge Raad heeft met haar arrest van 17 maart 2023 een einde gemaakt aan deze onduidelijkheid. In dit arrest heeft de Hoge Raad aangegeven dat de toetsingsmaatstaf uit het eerdere (HTM-)arrest nog steeds de juiste toetsingsmaatstaf is.

Criteria voor geldigheid van ontbindende voorwaarden

Het bovenstaande houdt in dat een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst slechts bij uitzondering is toegestaan. Hierbij gelden drie cumulatieve voorwaarden:

  1. De ontbindende voorwaarde mag niet in strijd zijn met het wettelijke ontslagstelsel;
  2. De werkgever mag geen invloed (kunnen) uitoefenen op het al dan niet intreden van de ontbindende voorwaarde; en
  3. Het moment van het intreden van de ontbindende voorwaarde moet objectief bepaalbaar zijn.

Daarnaast vindt de rechter het belangrijk voor de beoordeling of een ontbindende voorwaarde geldig is dat de arbeidsovereenkomst door het intreden van de ontbindende voorwaarde inhoudsloos wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een taxichauffeur die zijn rijbewijs kwijtraakt. Als gevolg van het niet hebben van een rijbewijs, kan de taxichauffeur zijn functie niet meer uitoefenen en wordt de arbeidsovereenkomst inhoudsloos. Wel wordt hierbij van de werkgever verwacht dat de werkgever de werknemer een passende functie aanbiedt zodat de arbeidsovereenkomst niet inhoudsloos wordt.

Conclusie

Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst kan dus in bepaalde gevallen geldig zijn. Per geval moet de ontbindende voorwaarde getoetst worden aan de drie voorwaarden en speelt daarbij een rol of de arbeidsovereenkomst inhoudsloos wordt door het intreden van de ontbindende voorwaarde. Kijk bij het opnemen van een ontbindende voorwaarden in de arbeidsovereenkomst dus eerst of deze ontbindende voorwaarde geldig is/kan zijn.

Hulp nodig?

Heb je hierover vragen of hulp nodig bij het beoordelen van de ontbindende voorwaarden? Neem dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten Lot Hirdes, Ali Arslan, Hazal Cengiz of Bowien Ravesteijn.

Uitgelicht voor jou

De wereld van het ondernemingsrecht staat nooit stil. Wij praten je vanuit onze expertise regelmatig bij over de laatste ontwikkelingen.

Nieuws
Overnamenieuws! Trans-Com verkocht aan Dubbeldam Holding

Het Harderwijkse bedrijf Trans-Com is een bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen. De afgelopen decennia heeft Leen Wijnbergen Trans-Com opgebouwd tot de onderneming die er nu staat. Na ruim 20 jaar neemt Leen Wijnbergen afscheid als aandeelhouder en bestuurder van Trans-Com en draagt het stokje over aan Dubbeldam Holding. Met deze overname versterkt Dubbeldam haar positie binnen de industriële sector. De overname is afgelopen dinsdag met succes afgerond, waarmee wij alle partijen van harte feliciteren. Wij wensen Dubbeldamgroep veel succes met het verder uitbouwen van de onderneming.

Blog
26-04.2024
Uit elkaar na samenwonen? Enkele aandachtspunten

Stel je voor: na een periode van samenzijn, waarin jij en je partner veel hebben gedeeld, beslissen jullie om uit elkaar te gaan. Misschien hebben jullie samen een woning gekocht, gezamenlijke bezittingen opgebouwd of kinderen gekregen. Maar wat gebeurt er als de relatie eindigt?

Nieuws
28.03.2024
Vraag aan Hoge Raad over de verplichting tot nieuwe financiering in WHOA

Kan een bank worden verplicht om nieuwe financiering onder gewijzigde voorwaarden te verstrekken, terwijl dat niet meer hoeft volgens de financieringsovereenkomst? Deze vraag is aan de Hoge Raad voorgelegd. Dit heet ‘cassatie in het belang der wet’ en is bedoeld om duidelijkheid te geven met het oog op andere gevallen. Door de uitspraak van de Hoge Raad is het in vergelijkbare en toekomstige gevallen duidelijk hoe daarover wordt beslist.

Heb je een vraag of wil je direct een adviesgesprek aanvragen?
Onze specialist Bowien Ravesteijn helpt je graag verder.